Nieuwe privacywet

Apple heeft privacy-tools gelanceerd

23 mei 2018 11:43

Het is vanaf nu makkelijker voor gebruikers van diensten van Apple om te bekijken welke gegevens het bedrijf over je heeft verzameld. Sinds vandaag kunnen Europese gebruikers die gegevens downloaden.

Vandaag, net op tijd voor de invoering van de nieuwe privacywet op 25 mei, zijn de nieuwe opties beschikbaar in het accountoverzicht van Apple-gebruikers. Het is naast het bekijken en downloaden van je gegevens ook mogelijk om je Apple-account te deactiveren en te wissen.

De optie om gebruiksgegevens te downloaden en accounts te deactiveren is eerst in de EU beschikbaar gemaakt. Daarna volgen gaandeweg ook andere landen. 

Facebook maakte het eind maart al makkelijker om je gegevens in te zien en je account te wissen. Dat deed het net nadat het bedrijf onder vuur kwam te liggen vanwege het Cambridge Analytica-schandaal.

Data downloaden

Als je als Apple-gebruiker je gegevens wilt downloaden, krijg je een overzicht te zien van de verschillende diensten en apps zoals Foto's, iTunes en Agenda.

Je kunt de gegevens per dienst downloaden. Die zou je dan dus ook mee kunnen nemen naar andere diensten - de zogenaamde dataportabiliteit, die onderdeel is van de nieuwe privacywet.