Eenzame hacker van BN'ers krijgt celstraf

Eenzame hacker van BN'ers krijgt celstraf

16-05-2018 11:54 Laatste update: 17:41

De man die meerdere bekende Nederlanders hackte is veroordeeld tot een maandenlange celstraf. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank woensdagmiddag bepaald. Hij moet ook klinisch behandeld worden aan zijn persoonlijkheidsstoornis.

Mathieu M. wist met digitale trucs het Facebookaccount van Sophie Hilbrand over te nemen. Tijdens chats via Messenger met contacten van Sophie deed hij zich als de tv-persoonlijkheid voor. Ook hackte M. de Evernote- en e-mailaccounts van actrice Victoria Koblenko, voormalig nieuwslezer Rachid Finge en diens vriendin en NOS-presentator Amber Brantsen. De telefoon van M. bleek vol te staan met gegevens van BN’ers. Dit acht de rechtbank ook bewezen. De verdachte zelf bekende de feiten grotendeels.

Gedragsstoornis

De rechtbank bepaalde dat hij voor onder andere het hacken twaalf maanden de cel in moet, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. "We leggen bijzondere voorwaarden op, namelijk dat hij zich klinisch moet laten behandelen, zich regelmatig moet melden en dat hij geen contact mag opnemen met zijn slachtoffers", zei de rechter. "Omdat de man in 2016 een voorwaardelijke celstraf van acht maanden kreeg voor onder andere identiteitsfraude, moet hij ook die straf uitzitten."

Gedragsdeskundigen onderzochten de psychische staat van de 35-jarige man. Hij leidt aan een gedragsstoornis. M. vertelde tegen de rechters dat hij een “onbedwingbare neiging” heeft om door te dringen in het digitale privé domein van vooral vrouwelijke BN’ers. De dader heeft in het echte leven moeite om contact te maken met vrouwen. Hij woont nog bij zijn ouders en weet niet wat hij met zijn leven moet.

Onrechtmatig bewijs

Advocaat Gerard Spong bepleitte dat een deel van het bewijs onrechtmatig is verkregen. De computer van de dader zou zijn doorzocht zonder de daarvoor vereiste toestemming van de rechter-commissaris. De rechtbank gaf hem daarin gelijk. “Het doorzoeken was onrechtmatig en is vormverzuim. Dat betekent dat het recht op het privé-leven van de heer M. is geschonden, er is sprake van een beperkte schending hiervan. Er worden geen verdere consequenties aan verbonden”, zei de rechter.

M. heeft tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak zijn excuses aangeboden. “Ik begrijp dat dat niet genoeg is, maar het is een begin”, zei de verdachte toen.