Beeld © Getty
Beeld © Getty
Privacyschandaal

Zuckerberg praat met EU-parlement achter gesloten deuren

16 mei 2018 18:18

Facebook-ceo Mark Zuckerberg gaat binnenkort in het Europees Parlement uitleg geven over het privacyschandaal bij het bedrijf. Maar het gesprek wordt niet openbaar.

Hij zal niet in het openbaar spreken, alleen fractieleiders en de rapporteur van de Commissie Burgerlijke vrijheden zijn erbij. Dat het gesprek achter gesloten deuren plaatsvindt, is mogelijk de reden dat Zuckerberg überhaupt komt. Een zeer dwingende uitnodiging van het Britse parlement om te komen praten werd tot nu toe genegeerd. 

Parlementsvoorzitter Antonio Tajani laat weten dat Zuckerberg mogelijk volgende week al naar Brussel komt. "Zijn komst is een stap in de goede richting om het vertrouwen te herstellen. Onze burgers verdienen volledige en gedetailleerde uitleg." Ook wil het parlement dat Zuckerberg garandeert dat het niet opnieuw gebeurt.

De data van naar schatting 87 miljoen Facebookgebruikers, onder wie 2,7 miljoen EU-ingezetenen, werden verzameld door het Britse bedrijf Cambridge Analytica. De data zijn gebruikt bij de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

Zuckerberg sprak eerder over het schandaal in het Amerikaanse Congres. Daar bood hij zijn excuses aan.