Datavrije muziek

Bits of Freedom weer naar rechter om gratis muziek T-Mobile

17 mei 2018 10:34

De juridische strijd om de dienst Datavrije Muziek van T-Mobile is nog niet afgelopen. Bits of Freedom stapt opnieuw naar de rechter om de dienst alsnog te laten verbieden.

Bij Datavrije Muziek gaat het streamen van muziek niet ten koste van het datategoed van de gebruiker. T-Mobile introduceerde de dienst eind 2016 en inmiddels worden er 26 streamingdiensten gratis aangeboden, waaronder Spotify en Deezer maar ook Qmusic en HitsNL.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) onderzocht of de dienst wel legaal is en concludeerde dat die niet in strijd is met de Europese netneutraliteitsregels die ook in Nederland gelden.

Zero-rating

Netneutraliteit houdt in principe in dat al het internetverkeer gelijkwaardig moet worden behandeld. Een provider mag niet meer geld vragen voor bijvoorbeeld het kijken van Netflix.

In de meest strikte vorm is ook het gratis aanbieden van diensten, ook wel zero-rating genoemd, een schending van de netneutraliteit. Onder de Europese netneutraliteitsregels is er een uitzondering voor sommige vormen zero-rating en daar valt de dienst van T-Mobile onder, oordeelde ACM. 

'T-Mobile trekt diensten voor'

En daar gaat het volgens Bits of Freedom mis. "Wij zijn ervan overtuigd dat de Europese regels de meeste vormen van zero-rating verbieden. Een belangrijk uitgangspunt van netneutraliteit is namelijk de gelijke en niet-discriminerende behandeling van internetverkeer door je provider, ongeacht de diensten of applicaties die je gebruikt of aanbiedt via internet", zegt Bits of Freedom.

De ACM stelde dat Datavrije Muziek de keuze van consumenten niet beperkt. Je kunt je als muziekdienst immers aanmelden om te worden opgenomen in het aanbod van T-Mobile. Maar Bits of Freedom vindt dat T-Mobile bepaalde muziekstreamingdiensten voortrekt. Alle muziekstreamingdiensten die 'niet op het lijstje van T-Mobile' staan, komen daardoor op achterstand te staan. 

Wel of geen verbod op zero-rating?

De Nederlandse rechter oordeelde vorig jaar dat Europese regels geen verbod op zero-rating bevat. "Op deze uitleg van de Europese regels valt veel af te dingen", zegt Bits of Freedom.

De organisatie had liever gezien dat het voorgelegd was aan de hoogste Europese rechter. Ze hebben de ACM gevraagd te handhaven, maar dat verzoek werd afgewezen. Daartegen gaat Bits of Freedom nu in beroep in een poging ACM te dwingen om de dienst van T-Mobile aan te pakken. 

Het beroep bestaat uit twee delen. Enerzijds is de vraag of Europese regels zero-rating toestaan op basis van zelf gestelde voorwaarden. Bits of Freedom is het oneens met de interpretatie van de ACM en denkt dat in de huidige situatie een kleine groep diensten voorgetrokken wordt.

Daarnaast vindt Bits of freedom dat T-Mobile met de streamingsdienst de rechten van eindgebruikers beperkt. Dat zou ook in strijd zijn met de Europese netneutraliteitsregels. Ook hier vindt de ACM dus dat het anders zit.  

Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtszaak zal plaatsvinden.