Hoorspel

Zo ontstond de viral 'Yanny of Laurel'

18 mei 2018 09:11

Het geluidsfragment 'Yanny of Laurel' ging viral deze week, maar waar komt het eigenlijk vandaan? Het is allemaal de schuld van een 15-jarige scholiere.

Het Yanny of Laurel-fragment is een zeldzame viral: de clip verspreidde zich zo snel dat je hem 's ochtends van je vrienden kreeg toegestuurd en 's middags al van je moeder. Mensen probeerden de afgelopen dagen massaal te bepalen wat ze nou hoorden en hoe dat zat. Wired heeft uitgezocht hoe de viral ontstaan is. En zo weet je ook meteen het enige juiste antwoord op de vraag 'Laurel of Yanny?'.

Het verhaal begon op 11 mei, toen de 15-jarige Amerikaanse Katie Hetzel bezig was met huiswerk voor het vak literatuur. Het woord 'Laurel' kwam aan bod, Engels voor lauwer, en de studente zocht het woord op via de woordenboeksite Vocabulary.com. Ze drukte op de audioknop, maar hoorde geen laurel, maar yanny.

Via Reddit

De studente liet het fragment horen aan klasgenoten, die ook steeds wat anders hoorden. Dus zette Hetzel het fragment op haar Instagram Story. Een medestudent kopieerde het fragment en maakte er een poll van.

Dat is de versie die door weer een andere vriend op Reddit werd geplaatst, op de subreddit r/blackmagicfuckery. Die clip inclusief poll werd weer opgepikt door de YouTuber Cloe Feldman en daarmee ging het fragment compleet viral.

Hetzel is inmiddels geïnterviewd door meerdere Amerikaanse tv-zenders:

Laurel

Technisch gezien is het enige juiste antwoord op de vraag 'Yanny of Laurel?' dus Laurel. Dat is immers het woord dat op de woordenboeksite is ingesproken.

Waarom je in hetzelfde fragment ook 'Yanny' kan horen, was al verklaard: dat heeft te maken met verschillende factoren, zoals toonhoogte, voorkeur en geheugen. Als je Yanny leest, zul je eerder Yanny horen, maar let je onbewust vooral op de lage tonen, hoor je weer Laurel.