Rood voor http

Groen slotje voor https-pagina's in Chrome gaat verdwijnen

18 mei 2018 13:01

Vanaf september laat Chrome de aanduiding 'veilig' bij een https-adres vervallen. In de toekomst zal ook het groene slotje verdwijnen.

Vanaf Chrome 69, de browserversie die in september verschijnt, laat Google het woord 'veilig' naast de adresbalk achterwege. Het slotje naast de adresbalk blijft vooralsnog wel behouden, maar uiteindelijk is Google van plan ook dat weer te verwijderen, zo melden de Chrome-ontwikkelaars op hun weblog.

Wie nu iets intypt op een (onversleutelde) http-pagina krijgt nu al de melding dat dat onveilig is. Dat woord zal vanaf Chrome 70, die gepland staat voor oktober, rood worden, kondigt Google aan. Zo wil het bedrijf gebruikers er nog nadrukkelijker op wijzen dat het versturen van gegevens via http onveilig is.

Volgens Google is de in het oog springende waarschuwing mogelijk omdat het gebruik van http verder afneemt. Het toegenomen gebruik van een versleutelde verbinding bij het opvragen van webpagina’s is onder meer te danken aan grote partijen als Facebook, Twitter, Wikipedia en Wordpress die de afgelopen jaren besloten om pagina’s standaard via https aan te bieden.

Google dringt er bovendien al geruime tijd bij ontwikkelaars op aan om hun webpagina's aan te bieden via https. Https beveiligt internetgebruikers onder meer tegen afluisteren en cookie-diefstal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Meer dan de helft overheidswebsites gebruikt geen https'