Crashen zonder schade

Zo trainen razendsnelle drones om minder te crashen

18 mei 2018 11:29

Deze drones leren hoe ze autonoom op hoge snelheid kunnen vliegen zonder te crashen door in een lege ruimte virtuele objecten te ontwijken.

Als je zelf een drone hebt gevlogen, dan weet je dat ze heel snel kunnen crashen. Als je dan autonome drones wilt trainen om beter zelfstandig te vliegen, dan wordt dat al snel een dure grap, doordat de drones om de haverklap tegen allerlei obstakels knallen.

Het 'Flight Goggles'-systeem van wetenschappers van de Amerikaanse MIT-universiteit kan het aantal crashes tijdens dergelijke trainingsvluchten van autonome drones drastisch verminderen door gebruik te maken van virtuele obstakels in een lege ruimte.

Op dit moment vindt het trainen van autonoom vliegende drones veelal in grote ruimtes plaats met fysieke objecten zoals deuropeningen, ramen en dergelijke plaats. De drones moeten dan zelf leren vliegen door deze openingen of juist om allerlei voorwerpen heen. Dat gaat in trainingsfase vaak mis, waardoor het een tijdrovend en duur onderzoek is.

'Flight Goggles' maakt gebruik van Motion Capture-camera's die de oriëntatie van de drones in de ruimte bijhouden en stuurt realistische virtuele beelden naar de drone, alsof deze echt allerlei obstakels zien die ze met hoge snelheden moeten ontwijken. Die virtuele beelden worden continu aangepast, zodat de drones kunnen leren hoe ze vliegensvlug voorwerpen kunnen ontlopen.

Het gaat niet nog vlekkeloos. Tijdens 10 vluchten vloog een drone 361 keer door een virtueel raam en crashte drie keer virtueel. Vervolgens werd er een echt raam neergezet waar de drones doorheen moesten vliegen. In acht vluchten lukte dat 119 keer en zes keer ging het mis of moesten de onderzoekers ingrijpen. 

In de toekomst zouden drones mogelijk veilig om mensen kunnen vliegen. Om dat de drones te leren zou een mens met een motion-capturepak aan in één ruimte rond lopen en de drones zouden dan in een andere ruimte om een virtuele versie van die persoon vliegen.