240 km/u door tunnel

Musk belooft ondergrondse rit met hyperloop voor 1 dollar

18 mei 2018 11:55

Elon Musk heeft de plannen van zijn startup The Boring Company voor de hyperloop in tunnels in Los Angeles onthuld.

The Boring Company moet goedkoop personenvervoer in een tunnelsysteem in Los Angeles gaan aanbieden. De eerste tunnel van de startup op het terrein van ruimtevaartbedrijf SpaceX is al bijna af, meldde Musk vorige week al. De ceo van The Boring Company belooft binnen enkele maanden gratis demonstratieritten. Musk combineert zijn werk voor The Boring Company met zijn rol als ceo van SpaceX en Tesla.

Ook in de toekomst zal het volgens Musk goedkoop blijven om gebruik te blijven maken van het tunnelsysteem dat hij onder Los Angeles wil bouwen: een ritje zal minder kosten dan een buskaartje. Tijdens een bijeenkomst vrijdagochtend verklaarde de ondernemer dat gebruikers 1 dollar zullen betalen.

Uiteindelijk wil Musk honderden tunnels onder Los Angeles bouwen waar pods met maximaal zestien passagiers met een snelheid van 240 kilometer per uur doorheen zullen schieten. Op die manier hoopt hij een bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen van de files en verkeersopstoppingen in LA.

Veel sneller boren

Voor het allemaal zover is, moeten eerst natuurlijk nog wel even de tunnels worden gebouwd. Daartoe ontwikkelt The Boring Company een tunnelboormachine die volgens Musk tien keer zo snel is als bestaande machines. The Boring Company maakt voor het hyperloop-systeem bovendien gebruik van tunnels die een stuk smaller zijn dan bijvoorbeeld metrotunnels.

Volgens Steve Davis van The Boring Company zou het dankzij deze werkwijze mogelijk moeten zijn om binnen enkele weken een tunnel aan te leggen tussen Los Angeles en San Francisco. Kom daar eens om in Amsterdam waar inmiddels al 15 jaar wordt gewerkt aan de aanleg van de Noord-Zuidlijn.

Eerste deel van 100 km 

Om te beginnen wil The Boring Company nu een tunnel van ruim vier kilometer boren bij Sepulveda Boulevard in Los Angeles. De gemeenteraad van Los Angeles heeft daar recent toestemming voor gegeven. Deze tunnel moet het begin worden van een tunnel die uiteindelijk bijna honderd kilometer lang moet worden.