Beeld © Getty Images
Beeld © Getty Images
Genadeloos

Video: Bill Gates laat niets heel van Trump

18 mei 2018 13:51

Bill Gates is bepaald niet onder de indruk van Donald Trump, zo blijkt uit videobeelden waarin Gates vertelt over zijn ervaringen met de Amerikaanse president.

Gates ontpopt zich ten overstaan van een geamuseerd publiek tot een ware comedian als hij over de Amerikaanse president praat. Zo steekt hij onder meer de draak met Trumps gewoonte om over zichzelf in de derde persoon te praten, blijkt uit de beelden die de Amerikaanse nieuwszender MSNBC heeft uitgezonden.

Terwijl Gates Trump voor de verkiezingen nog uit de weg ging, besloot hij in december 2016 toch maar in te gaan op een uitnodiging van de nieuwe president. Bij die ontmoeting in Trump Tower bleek de Amerikaanse president het vooral graag over Gates' dochter te willen hebben.

"Het was bijna eng hoeveel hij wist over mijn dochters uiterlijk", aldus Gates met nauwelijks verholen minachting. Gates' vrouw Melinda kon Trumps belangstelling voor hun dochter overigens maar matig waarderen, voegt de Microsoft-oprichter daar aan toe.

Vaccinaties

Over andere onderwerpen dan vrouwelijk schoon blijkt Trump aanmerkelijk minder goed op de hoogte, zo ontdekte Gates. "Hij vroeg me of vaccinaties een slechte zaak waren", aldus de Microsoft-oprichter die zich inzet om wereldwijd zoveel mogelijk kinderen in te enten tegen dodelijke infectieziekten. Gates financiert ook onderzoek naar een malariavaccin.

Kort na zijn aantreden vroeg Trump Robert F. Kennedy junior (zoon van de vermoorde Bobby Kennedy) een onderzoek te leiden naar de schadelijkheid van vaccins. Dat verzoek leidde destijds tot ontzetting bij wetenschappers en gezondheidsdeskundigen, omdat Kennedy bekend staat als iemand die ten onrechte denkt dat vaccinaties tot autisme kunnen leiden.

HIV en HPV

Bij beide ontmoetingen die Gates met Trump had vroeg de laatste of er een verschil bestaat tussen HIV en humaan papillomavirus (HPV), dat tot baarmoederhalskanker kan leiden. "Ik was in staat om uit te leggen dat HIV en HPV maar zelden met elkaar worden verward", aldus Gates, tot hilariteit van zijn gehoor.