Huilen van spijt

Taakstraf vlogger SnapKing na vernederen gehandicapte

18 mei 2018 15:35

De vlogger 'Snapking', Tim van Teunenbroek uit Almere, heeft vandaag van de rechter in Zwolle een werkstraf van 40 uur gekregen. Hij vernederde in een van zijn filmpjes Jeroen, een man met het syndroom van Down.

De zaak draait om een filmpje uit 2015 van een paar seconden dat op internet werd geplaatst. Hierin werd Jeroen uitgescholden en getreiterd door SnapKing (tegenwoordig 'DieTim'). De gehandicapte man liep boos en schreeuwend weg. De beelden van het voorval verschenen op YouTube en werden duizenden keren bekeken.

De officier van justitie concludeerde dat Jeroen op zijn beschermde werkplek plotseling is gesard en uitgelokt door de vlogger. ,,De verspreiding van zo'n filmpje gaat razendsnel, ook door het afglijden van de fatsoensnormen." Wat ook zwaar meewoog, is dat Jeroen in de video bij naam werd genoemd. "Zijn privacy is geschonden en zijn gevoel van veiligheid is aangetast", vond de officier.

Huilend

Van Teunenbroek zei vandaag in de rechtbank huilend dat hij spijt had van het filmen. Hij zegt zijn leven gebeterd te hebben. "Ik zie dat hij aangedaan is'', zei hij tegen de familie van Jeroen. "Dit had ik nooit bedoeld.'' De vlogger was bij eerdere zittingen niet op komen dagen om verantwoording af te leggen. De politierechter beval hem deze keer te komen.

De ouders van Jeroen lieten van tevoren weten dat zij niet rekenden op een oprecht en welgemeend excuses. "Hij heeft nooit contact met ons opgenomen, zelfs geen poging gedaan. Waar het ons om gaat, is dat hier aandacht voor komt", zeiden zij tegen RTL Nieuws.

Het is niet de eerste keer dat van Teunenbroek voor de rechter zat. Zo kreeg hij eerder taakstraffen en een maand cel voorwaardelijk voor mishandelingen en is hij veroordeeld voor openbare dronkenschap. De officier had in deze zaak om een werkstraf van zestig uur gevraagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

SnapKing aangeklaagd om treitervlog met gehandicapte Jeroen