Tropisch fruit

‘Families Noord-Koreaanse hackers krijgen bananen’

22 mei 2018 12:18

De families van hackers die in opdracht van het Noord-Koreaanse regime actief zijn, worden behoorlijk in de watten gelegd.

Sinds Kim Jong Un de scepter zwaait in Noord-Korea zet de inlichtingendienst vol in op digitale oorlogsvoering. Hackers kunnen snel carrière maken in de Noord-Koreaanse inlichtingendienst en de grootste talenten worden naar het buitenland gestuurd: vanuit landen als China, India en Maleisië voeren zij hackaanvallen uit.

Noord-Koreaanse hackers hebben onder meer ingebroken bij Sony en Samsung, maar het belangrijkste mikpunt van hun hackaanvallen zijn banken en andere financiële instellingen in Zuidoost Azië.

650 miljoen dollar buitgemaakt

De afgelopen jaren hebben Noord-Koreaanse hackers meer dan honderd banken en beurzen voor cryptocurrency’s op de korrel genomen. Daarbij hebben ze ruim 650 miljoen dollar buitgemaakt, schrijft Patrick Winn van Public Radio International.

Zo worden de Noord-Koreaanse hackers onder meer verantwoordelijk gehouden voor de diefstal van 81 miljoen dollar van de centrale bank van Bangladesh. In het afgelopen najaar voerden de Noord-Koreanen nog een groot aantal aanvallen uit op Zuid-Koreaanse online handelsplatforms voor cryptocurrency’s.

Tropisch fruit

Noord-Korea stuurt zijn tophackers naar het buitenland omdat internet daar een stuk sneller is. Om ervoor te zorgen dat de hackers in het buitenland niet deserteren, wordt er goed gezorgd voor hun families. Een naar Zuid-Korea overgelopen hacker vertelt Winn dat de families van hackers van het platteland worden overgebracht naar Pyongyang.

In de hoofdstad kunnen de families een luxe leven leiden naar Noord-Koreaanse begrippen. Zo hebben ze 24 uur per dag de beschikking over warm water en krijgen ze onder meer bananen te eten. Geïmporteerd tropisch fruit staat in Noord-Korea gelijk aan een hoge status.

De families leven ondertussen wel in een gouden kooi. Ze worden in Pyongyang voortdurend in de gaten gehouden. Bovendien lopen zij een groot risico: als een hacker in het buitenland deserteert, kan dat tot gevolg hebben dat ze worden gedood of naar een strafkamp worden gestuurd.