Deze boeken wil Bill Gates dat jij deze zomer leest
Leestips

Deze boeken wil Bill Gates dat jij deze zomer leest

22-05-2018 10:19 Laatste update: 16:57

Bill Gates geeft weer boekentips. Deze keer raadt hij onder meer een nieuw boek aan van Walter Isaacson, die eerder biografieën van Steve Jobs en Albert Einstein schreef.

De zomer komt er weer aan. Voor wie tijdens de vakantie een goed boek wil lezen, kan weer te rade gaan bij Bill Gates. De Microsoft-oprichter publiceert standaard aan het eind van het jaar een overzicht van de boeken waaraan hij het meeste plezier heeft beleefd, maar komt nu ook met een zomereditie van zijn boekenlijst.

De boeken gaan deze keer over grote vragen, schrijft Gates. “Wat drijft een genie? Waarom worden goede mensen getroffen door tegenslag? Waar komt de mensheid vandaan en waar gaan we naartoe?”

Zo las Gates onder meer een nieuwe biografie over Leonardo da Vinci (“een van de meest fascinerende mensen ooit”) van Walter Isaacson. “Hij is vooral bekend vanwege zijn kunst, maar hij beschouwde zichzelf ook als een militaire ingenieur, een wetenschapper en een muziekdeskundige”, vertelt Gates in een begeleidende video.

Een van de belangrijkste boeken ooit

Ook het boek Factfulness van de vorig jaar overleden Zweedse statisticus Hans Rosling kan vanzelfsprekend niet ontbreken op Gates’ lijstje. Gates maakt al reclame voor het boek vanaf het moment dat het verscheen en noemt het “een van de belangrijkste boeken die ik ooit heb gelezen”.

Roslings boek bevat dezelfde boodschap die hij tijdens zijn leven graag uitdroeg: het gaat beter met de wereld dan menigeen denkt. Terwijl in het nieuws vaak aandacht is voor alle zaken die verkeerd gaan in de wereld, legt Rosling uit hoeveel vooruitgang de mensheid heeft geboekt. Die wetenschap biedt aanknopingspunten voor het verder verbeteren van de wereld.

Het is een boodschap die er bij de filantroop Gates ingaat als Gods woord in een ouderling. “Als je niet gelooft dat de wereld beter is geworden, denk je waarschijnlijk dat je ook niets kunt doen om de huidige problemen op te lossen”, verklaarde Gates eerder dit jaar tegenover Time in een lofzang op Roslings boek.

Betere wereld

“Ik heb Hans helaas nooit kunnen zeggen hoeveel ik van zijn boek hield”, vertelt Gates, die bevriend was met de Zweedse wetenschapper, in zijn video. “We zouden een betere wereld hebben als miljoenen mensen zijn boek zouden lezen.”

Bekijk de volledige zomer-topvijf van Gates in onderstaande video: