PlayStation 4 gaat laatste levensfase in
PS5 op komst?

PlayStation 4 gaat laatste levensfase in

23-05-2018 13:44 Laatste update: 13:43

Het tijdperk van de PlayStation 4 loopt op zijn einde, zegt het hoofd van Sony's PlayStation-divisie.

Tegenover investeerders noemt PlayStation-hoofd John Kodera de PlayStation 4 niet als onderdeel van het driejarige toekomstplan van het bedrijf, meldt Engadget. Sony zag de verkopen van de PlayStation 4 afgelopen jaar voor het eerst dalen: in 2017 verkocht het bedrijf 19 miljoen stuks, in 2016 lag de verkooppiek op 20 miljoen exemplaren.

Volgens Kodera is dat een normaal verloop in het leven van een spelcomputer, die doorgaans zo'n zeven à acht jaar meegaat voordat er een opvolger op de markt komt. De dalende verkopen van de spelcomputer worden de komende jaren echter opgevangen door de inkomsten van de PlayStation Plus-abonnementen en de verkopen van exclusieve PS4-games. Sony wil de komende jaren extra gaan inzetten op zulke titels, zoals recente hit God of War en aanstaande titels Spider-Man en The Last of Us: Part II.

PlayStation 5?

Kodera heeft nog niets gezegd over een eventuele opvolger van de PlayStation 4, maar de laatste tijd gaan er al wel geruchten. De PlayStation 5 zou op zijn vroegst pas in 2020 op de markt komen, volgens een recent gerucht. De PlayStation 4 kwam in 2013 op de markt, acht maanden nadat de spelcomputer werd aangekondigd.

Drie jaar later bracht Sony voor het eerst een krachtigere versie van zijn spelcomputer op de markt, de PS4 Pro. Concurrent Microsoft deed hetzelfde, met de krachtigere Xbox One X. Beide spelcomputers kunnen games afspelen in 4K-videokwaliteit.

De populairste console

De PlayStation 4 blijft ondanks zijn laatste levensfase wel veruit de populairste spelcomputer. Sony verkocht tot nu toe 79 miljoen PS4's, de Xbox One staat op zo'n 37 miljoen stuks en de Nintendo Switch op bijna 18 miljoen exemplaren.