Digitale detox

Deze sticker helpt tegen telefoonverslaving

28 mei 2018 08:30

Zmartfone moet je van je telefoonverslaving afhelpen, met een sticker.

De digitale detox is aan de orde van de dag. Wil je het aantal keren dat je zinloos op je smartphone kijkt onder controle houden, dan kan Zmartphone je helpen.

De Zmartfone-blocker is geen app die ander apps blokkeert. Zmartphone werkt als een analoge blocker van dopamine, de neurotransmitter die geassocieerd wordt met dwangmatig smartphonegebruik. In feite is het niet meer dan een sticker die je op je beeldscherm plakt, maar wel een bewezen methode om niet meer onbewust je telefoon te trekken.

De Zmartfone-blocker is dus niets meer dan een sticker waarmee je je scherm afplakt. De sticker kun je even tijdelijk achterop je telefoon plakken als je bewust iets wil doen, maar voorkomt onbewuste afleiding. De analoge detoxstickers geven je ook tips. Tegen afkickverschijnselen raden ze aan een reep chocolade in de hand te houden. Vermijd risicosituaties, zoals zakelijke conferenties. Verwijder Facebook van je mobieltje. Google niet alles wat je niet weet maar experimenteer en vind je eigen antwoord.

De vrij hilarische intake-test op de website van Zmartfone laat zien hoe erg het gesteld kan zijn. “Wacht je na de sex op het moment dat het weer okay is om naar je telefoon te grijpen?” en “Zet je weleens iemand op speaker zodat je ondertussen naar random sites kunt?”.

Het Deense design- en reclamebureau Stupid studio bedacht de Zmartfone-blocker. Het is meer een idee, een wake-upcall dan een serieus product. Tegelijkertijd zegt Stupid de stickers wel echt te gaan leveren als er genoeg interesse is. Voorinschrijven kan hier, een pakketje kost 15 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Telefoonverslaafd? De nieuwe Light Phone kan net genoeg