Facebook sluit verzwakken encryptie WhatsApp niet uit
Versleuteling

Facebook sluit verzwakken encryptie WhatsApp niet uit

24-05-2018 16:42 Laatste update: 19:37

Het is volgens een aantal Kamerleden niet uitgesloten dat de encryptie waarmee WhatsApp is beveiligd in de toekomst wordt afgezwakt. Dat maken de Kamerleden op uit de woorden van Steve Deadman, die vandaag namens Facebook in de Tweede Kamer was.

Deadman, die vice-privacybaas is van Facebook, werd ondervraagd tijdens een rondetafel in de Kamer over internetbedrijven en privacybescherming. Facebook is eigenaar van WhatsApp, daarom werd Deadman gevraagd om uitleg over de chatdienst.

De aanwezige Kamerleden vroegen hem naar recente berichtgeving van The Washington Post, waarin gesteld werd dat WhatsApp-oprichter Jan Koum per direct opstapte vanwege onenigheid over de beveiliging van de chat-app. Met de encryptie, die in 2016 werd doorgevoerd, is de chatdienst één van de veiligste die je kunt gebruiken. Berichten die je verstuurt, kunnen door de krachtige end-to-end-encryptie alleen door de ontvanger worden ingezien.

Samenwerken met autoriteiten

Volgens Deadman is de encryptie een belangrijk aspect van WhatsApp en staat verzwakken daarvan gelijk aan verzwakken van de hele dienst. Maar tegelijkertijd gaf hij aan dat Facebook ook wil samenwerken met autoriteiten om terrorisme te bestrijden.

Politici die aanwezig waren bij de rondetafel vonden zijn antwoorden niet bepaald geruststellend. "Hij zei dat hij niet kon uitsluiten dat er soms moet worden meegewerkt met de autoriteiten. Hij liet daar wel de ruimte", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven.

 Facebook verwerpt interpretatie

Facebook verwerpt de lezing van Verhoeven: "Het is niet gezegd en niet gesuggereerd dat de beveiliging wordt afgezwakt", zegt een woordvoerder tegen RTL Z.

Kathalijne Buitenweg van GroenLinks vindt dat er een groot risico wordt genomen 'als we als Europa ons niet meer te weer stellen tegen deze datagiganten'. "Waarom laten we dat over aan de Amerikanen? Over die afhankelijkheid moeten we echt nadenken.''

Onlangs werd al bekend dat de Franse overheid werkt aan een eigen chat-app voor ambtenaren, uit angst voor spionage. Die app zou naar verwachting in de zomer verplicht worden voor de hele overheid.

Gerichtere advertenties

Ook werd bekend dat Facebook meer gegevens van gebruikers wil verzamelen. Die data wil het sociale netwerk inzetten om meer te weten te komen over gebruikers, en daarmee gerichter advertenties te kunnen tonen.