© NTSB

Noodrem zelfrijdende Uber stond uit bij fataal ongeluk

Copyright NTSB

Grote fout

Noodrem zelfrijdende Uber stond uit bij fataal ongeluk

24-05-2018 20:02 Laatste update: 20:09

In de zelfrijdende auto van Uber die in maart een voetganger doodreed stond het automatische noodremsysteem uitgeschakeld.

Uit het voorlopige onderzoeksrapport van de toezichthouder National Transportation Safety Board (NTSB) blijkt dat Uber een grote fout heeft gemaakt in zijn zelfrijdende auto die in maart een overstekende voetganger in Arizona aanreed. De vrouw verloor daarbij het leven.

Zo'n zes seconden voor de crash registreerde het voertuig van Uber de voetganger als 'onbekend object'. 1,3 seconde voor de crash gaf het zelfrijdende systeem het signaal dat het tijd was voor een noodstop. "Maar Uber zei dat de noodrem-manoeuvres niet waren ingeschakeld toen het voertuig onder computercontrole was, met als doel om potentieel onregelmatig gedrag van het voertuig te reduceren", schrijft Reuters.

Uber reed in de Volvo XC90, een auto die normaal gesproken een automatisch remsysteem heeft om in noodgevallen in te kunnen grijpen. Dit systeem werd door Ubers zelfrijdende auto genegeerd. In noodsituaties moest de bestuurder zelf ingrijpen.

Voetganger onder invloed

Verder blijkt uit het onderzoek van de NTSB dat de voetganger onder invloed was van marihuana en methamfetamine. De vrouw was donker gekleed en stak de weg over op een plek waar dit niet de bedoeling was.

De beelden van de crash, vrijgegeven door de politie, lieten zien dat de voetganger met een menselijk oog slecht te zien was. De operator van de Uber-auto liet weten dat ze naar haar telefoon aan het kijken was, maar dat ze ook het zelfrijdende systeem aan het monitoren was.

De NTSB heeft het volledige onderzoek nog niet afgerond en komt later met een definitief rapport.

Uber stopt met testen in Arizona

Eerder deze week liet Uber weten te stoppen met testen van de zelfrijdende auto in Arizona. Direct na het ongeluk had de gouverneur van Arizona Uber al verboden om door te gaan met de testen.

Wel wil Uber het testen hervatten in San Francisco en Pittsburgh. Dit gaat waarschijnlijk weer in de zomer van start. Uber heeft nog niet op het rapport gereageerd.