Ministeries schenden massaal nieuwe privacywet AVG
AVG

Ministeries schenden massaal nieuwe privacywet AVG

25-05-2018 16:26 Laatste update: 16:27

Zeker tien van de twaalf ministeries schenden de nieuwe privacywet AVG. Die wet ging vandaag in, maar ondanks twee jaar voorbereidingstijd zijn veel ministeries er nog niet klaar voor.

Van de elf ministeries die in een rondgang van RTL Z antwoord gaven heeft alleen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de zaakjes op orde. Het ministerie van Defensie reageerde nog niet op onze vragen.

Zelfs het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor de invoering van de wetgeving, is zelf nog niet klaar met het doorvoeren van de vereiste maatregelen. "De finish is in zicht. ​We zetten nog een tandje bij om de klus te klaren", aldus een woordvoerder van het ministerie. 

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voldoet 'bijna helemaal' aan de AVG, mailt een woordvoerder. Ook bij de ministeries van Algemene Zaken en Buitenlandse Zaken moeten de puntjes nog op de 'spreekwoordelijke 'i' worden gezet', melden woordvoerders, die hun reactie op elkaar hebben afgestemd. Het gaat bij de twee ministeries onder meer om de kwaliteitscontroles op de registers van verwerkingsactiviteiten.

Prioriteit

Ook op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 'kan het zijn' dat er de komende tijd nog 'enkele puntjes op de i' gezet moeten worden, laat het ministerie weten.

Op het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en dat van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit worden de 'wijzigingen die nog niet hebben plaatsgevonden met prioriteit uitgevoerd', mailt een woordvoerder.

En ook op het ministerie van Instrastructuur en Waterstaat moet er nog wel wat gebeuren, zoals het stroomlijnen van de meldprocedure aan toezichthouder AP. Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken voldoen de belangrijkste en meest risicovolle systemen aan de wet, de minder risicovolle systemen moeten nog AVG-proof gemaakt worden.

Het ministerie van Financiën laat weten dat 'een zeer beperkt aantal kleine aspecten' in de afrondende fase zitten. Dat gaat overigens alleen over het departement zelf, niet over de Belastingdienst die daaronder valt. De fiscus meldde al eerder dat het niet op tijd klaar zou zijn om de wetgeving door te voeren. 

Toezichthouder: 'Slechte zaak'

Dat zo veel minsteries niet voldoen is 'een slechte zaak', reageert een woordvoerder van toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens. "Juist de overheid moet als wetgevende partij het goede voorbeeld geven", zegt zij. Daarom legt de AP de focus van het beleid ook op de overheid de komende anderhalf jaar. 

"Het is moeilijk uit te leggen aan mkb-bedrijven en sportclubs, die keihard aan het werk zijn om aan de regels te voldoen, dat de overheid zich daar niet aan houdt", vult zij aan. "Jullie rondgang legt de vinger op de zere plek."

Een andere reden dat de AP streng op de overheid gaat letten, is dat deze zo veel gegevens van burgers heeft, gegevens die bovendien vaak verplicht moeten worden afgestaan. 

Boetes? 

Of de overtredingen van de ministeries meteen tot boetes zullen leiden, kan de woordvoerder niet zeggen. "Alle organisaties moeten aan de wet voldoen, maar we hebben meer handhavingsinstrumenten, zoals bijvoorbeeld de last onder dwangsom", zegt zij. "Boetes zijn een middel, niet het doel. We willen ons opstellen als een redelijke toezichthouder.

Een boete voor het overtreden van de wet wordt in ieder geval niet gevreesd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Er is 'geen indicatie dat er een boete wordt opgelegd', mailt de woordvoerder van het ministerie. De AP heeft dat in ieder geval niet toegezegd, zegt de woordvoerder.

De autoriteit gaat het druk krijgen met het handhaven van de wet. Eerder liet de AP al weten niet genoeg mankracht te hebben om dat goed te doen.