Citroën geeft de C5 Aircross ook bubbels op de deuren
Très excentrique

Citroën geeft de C5 Aircross ook bubbels op de deuren

04-06-2018 06:04 Laatste update: 09:28

Citroën heeft de smaak te pakken. Na het succes van de Cactus wordt een hele vloot nieuwe auto's met bubbels op de deuren gemaakt. De volgende auto is de C5 Aircross.

Citroën doet twee dingen weer net als vroeger: excentriek ontwerp én comfort. Eindelijk. Ik geef autojournalisten, raceliefhebbers en de automakers de schuld van het feit dat we allemaal een sportonderstel moesten en kuipstoelen.

Citroën is nu vrijwillig onder dat juk vandaan gekropen. Ik vermoed dat verreweg de meeste autorijders comfortabel van A naar B willen, niet zo rap mogelijk de Tarzanbocht door. Het marketinglingo dat daarbij hoort heet 'Citroën Advanced Comfort®'. Geen half werk dus.

Terug is de hydraulische ophanging van vroeger, met een spiffy nieuwe naam: Progressive Hydraulic Cushions. Maar niet alleen de wielen, ook de kont wordt gepamperd. Advanced Comfort-stoelen filteren trillingen voor bestuurder en bijrijder. Achterin hoef je ook niet te behelpen. In plaats van een bank zijn er drie stoelen die verschuifbaar, verstelbaar en neerklapbaar zijn. 

Klokken zijn verbannen uit de C5 Aircross. Een 12,3 inch TFT scherm en een 8 inch-tablet geven alle nodige info. Op de snelweg kan de Fransman zelf afstand houden en tussen de lijntjes blijven (Level 2 autonomie). Je telefoon kun je draadloos opladen. Wie geen last heeft van keuzestress, kan in de configurator los met exterieurkleuren én de mogelijkheid tot een zwart dak, drie kleurpakketten met inzetstukken voor de bumper, de airbumps en de dakdragers.

Later dit jaar worden prijzen en uitvoeringen bekend gemaakt voor Nederland. Maar het lijkt erop dat we weer een aangenaam excentrieke Citroën mogen verwelkomen. Inclusief de eerste plug-in hybride van het merk. Het blijft nog wel even wachten op de eerste volledig elektrische auto.