'Facebook gaf telefoonmakers te veel gebruikersdata'
Data-schandaal

'Facebook gaf telefoonmakers te veel gebruikersdata'

04-06-2018 09:38 Laatste update: 09:47

Facebook zou met minstens 60 fabrikanten, zoals Samsung, Apple en Microsoft, zonder toestemming gegevens hebben gedeeld van gebruikers en hun vrienden.

Telefoonmakers en andere fabrikanten hebben al tien jaar toegang tot meer Facebook-data dan voorheen werd gedacht. Dat meldt The New York Times. Minstens zestig bedrijven, waaronder Apple, Amazon, BlackBerry, HTC, Microsoft en Samsung, sloten tien jaar geleden een data-deelovereenkomst met het sociale netwerk.

Deze overeenkomst is in de meeste gevallen nog steeds geldig. Met de deal kon Facebook, dat toentertijd nog vooral via de desktop werd gebruikt, zijn mobiele bereik vergroten. Zo kon het 'vind ik leuk'-knoppen en Messenger op een prominentere plek op smartphones krijgen. Ook konden bedrijven, zoals BlackBerry, een eigen Facebook-app maken, omdat het sociale netwerk destijds nog niet beschikbaar was op BlackBerry.

Als tegenprestatie kregen de bedrijven toegang tot data, ook als gebruikers daar geen toestemming voor zouden hebben gegegeven. Zo konden de bedrijven data inzien van vrienden van gebruikers. Zelfs als gebruikers alle vormen van datadelen met andere bedrijven hadden uitgeschakeld, hadden sommige bedrijven nog steeds inzicht.

22 deals opgezegd

De overeenkomsten werden tien jaar geleden gemaakt omdat Facebook toen nog niet voor elk platform zijn eigen app maakte. Dit is nu niet meer het geval, maar desondanks zijn de overeenkomsten nog steeds grotendeels intact.

Pas na het recente Cambridge Analytica-dataschandaal heeft Facebook 22 overeenkomsten stopgezet. Het is niet bekend om welke bedrijven het gaat.

Facebook: oneens

Facebook zegt het 'oneens te zijn' met het artikel in The New York Times. Het bedrijf geeft toe zo'n zestig overeenkomsten met bedrijven te hebben gesloten voor het delen van gegevens, maar ontkent dat er ooit misbruik van gemaakt is. Ook is het volgens Facebook niet het geval dat bedrijven toegang hadden tot informatie zonder toestemming van de gebruiker.

Pas deze instellingen aan om minder met Facebook te delen: