Onderzoek: geen camera's meer in kleedruimtes sauna

Screenshot van één van de video's van een sauna in Nederasselt

Wel nepcamera's

Onderzoek: geen camera's meer in kleedruimtes sauna

05-06-2018 10:22 Laatste update: 10:29

In Nederlandse sauna's zouden geen camera's meer hangen in ruimtes waar mensen ontkleed zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

De toezichthouder nam een steekproef in elf sauna's na klachten van bezoekers. Bij negen van de elf werd geen enkele werkende camera gevonden op een plaats waar bezoekers ontkleed zijn. 

Bij één werd een niet goed werkende camera aangetroffen die slechts vage contouren van mensen filmde. Een andere camera gaf alleen in een klein gedeelte van het beeld mogelijk zicht op ontklede bezoekers. 

De camera's zijn inmiddels verwijderd of juist afgesteld. Veel sauna-eigenaren hebben aangegeven camera’s weggehaald te hebben naar aanleiding van een waarschuwingsbrief van de AP uit 2016 of kort geleden na de ophef in de pers over gelekte beelden van saunabezoekers.

Nepcamera's

In sauna's hangen soms wel nepcamera’s of uitgeschakelde camera’s in ruimtes waar bezoekers ontkleed zijn. Sauna-eigenaren zeggen dat dit preventief werkt, om diefstal en (on)gewenste intimiteiten tegen te gaan. Het ophangen van dummy's is niet onwettelijk, omdat er geen persoonsgegevens mee worden bewaard.

Bij de receptie, het restaurant en in rustruimtes waar het dragen van badjassen of kleding verplicht is, hangen vaak wel camera's. De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert sauna-eigenaren om bezoekers duidelijk te laten weten waar het dragen van een badjas verplicht is en of er cameratoezicht plaatsvindt.

Verboden

Cameratoezicht in bijvoorbeeld kleedkamers, doucheruimtes, toiletten, zwem- en bubbelbaden, sauna's en eventuele buitenruimtes is volgens de privacywetgeving verboden.