Braille-toetsenbordje voor smartphones
Zelf te 3D-printen

Braille-toetsenbordje voor smartphones

05-06-2018 12:24 Laatste update: 17:30

Een Eindhovense student ontwikkelde een braille-toetsenbord voor op de achterkant van smartphones.

De stap van een toetsenbord met knopjes naar een touchscreen is niet voor iedereen vooruitgang geweest. De 250 miljoen visueel gehandicapten ter wereld hebben weinig aan een glazen scherm. Het toetsenbordje Tipo kunnen ze achterop een telefoon monteren zodat ze met braille kunnen typen. 

Tipo is een klein 3D-print onderdeel dat na het plakken op de achterkant van een smartphone via een USB-OTG-kabel wordt aangesloten. Door verschillende combinaties van de zes knoppen in te drukken, kunnen gebruikers elke denkbare tekst maken. Tipo vertaalt de brailletoetsen naar een standaard tekstformaat, zodat blinden hun smartphone gewoon kunnen gebruiken. Het is een ontwerp van de Eindhovense student Industrieel Ontwerpen Ayushman Talwar.

Bestaande oplossingen voor blinden zijn bijvoorbeeld spraakherkenningssoftware of grote braille-toetsenborden. Maar volgens Talwar zijn deze oplossingen onhandig en hebben ze allemaal wel weer hun eigen problemen. Wie wil er bijvoorbeeld een privé-gesprek voeren via een spraakinterface?

Zelf maken met 3D-printer

Sinds het winnen van de Hackaday Best Product Design Award, hebben Talwar en zijn team Tipo’s hardware en software open-source gemaakt, zodat iedereen die toegang heeft tot een 3D-printer er eenvoudig zelf eentje kan maken. “Bij een test met gebruikers realiseerden we ons dat braille veel sneller gebruikt wordt dan we ons hadden voorgesteld”, zegt Talwar. “Slechtzienden typen eigenlijk precies zoals wij op een toetsenbord – heel snel. En tussen de letters tillen ze hun vingers niet op. Dus dat is iets wat we moesten aanpassen voor het afgewerkte ontwerp.”

Nieuwe versie: ook braille lezen

Het team werkt nu aan een nieuwe versie van de Tipo, waarmee je ook braille kunt ‘lezen’ door middel van subtiele bewegingen van de knoppen. Deze 'tweerichtingsversie' verbetert niet alleen de communicatie drastisch, maar biedt ook mogelijkheden als brailleleerinstrument voor de naar schatting 90 procent van de blinden die het schrijfsysteem nog niet hebben geleerd.