EU-Hof: beheerder Facebook-pages verantwoordelijk voor privacy
Privacy

EU-Hof: beheerder Facebook-pages verantwoordelijk voor privacy

05-06-2018 15:07 Laatste update: 15:15

Beheerders van Facebookpagina's kunnen de verantwoordelijkheid voor de bescherming van gegevens van gebruikers niet afschuiven op het bedrijf.

Uiteraard is Facebook als eerste verantwoordelijk voor het verwerken van de persoonsgegevens, maar dat geldt net zo goed voor de beheerder van de pagina, zo oordeelt het Europese Hof van Justitie vandaag.

Beheerders van een Facebookpagina kunnen via de dienst Facebook Insights geanonimiseerde gegevens krijgen met informatie over de bezoekers van hun pagina. Dat kan een bedrijf of sportclub waardevolle informatie opleveren over degenen die bij hen op de Facebookpagina komen.

Dat de beheerder van de pagina gebruikmaakt van een dienst van Facebook, wil niet zeggen dat alleen Facebook verantwoordelijk is, aldus het Hof.

Cookies

Het Hof deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door de Duitse Wirtschaftsakademie Schleswig-Holstein, een privébedrijf dat onderwijsdiensten aanbiedt via onder meer een fanpagina op Facebook.

De Duitse toezichthouder had het bedrijf bevolen de pagina te deactiveren omdat het bedrijf noch Facebook de bezoekers had gemeld dat Facebook met cookies persoonlijke informatie over hen verzamelde en dat zij deze informatie vervolgens verwerkten.

Het ging onder meer om geanonimiseerde demografische gegevens over de doelgroep van het bedrijf zoals leeftijd, geslacht, burgerlijke staat en beroep. Maar ook informatie over het online-aankoopgedrag van de bezoekers van de pagina en geografische gegevens die de beheerder van de fanpagina adviseren waar hij bijvoorbeeld het best speciale promotieactiviteiten kan verrichten.

Het Hof geeft verder duidelijkheid over waar geklaagd kan worden bij een overtreding van de regels voor het bewaren van persoonsgegevens. Klagers hoeven niet per se naar de toezichthouder in Ierland, waar Facebook het Europese hoofdkwartier heeft. Ook toezichthouders van landen waar de beheerder van de Facebookpagina zit, mogen ingrijpen. 

Onder vuur

Facebook ligt al maanden zwaar onder vuur omdat het slordig en commercieel omging met persoonsgegevens van de gebruikers. In maart werd bekend dat Facebook privégegevens van 87 miljoen gebruikers had gedeeld met databedrijf Cambridge Analytica.

En gisteren werd bekend dat minstens 60 fabrikanten, waaronder Apple, Microsoft en Samsung, toegang hadden tot gebruikersdata van Facebookers en hun vrienden, zonder dat die daar toestemming voor hadden gegeven.

Pas deze instellingen aan om minder met Facebook te delen: