'Amazon vernietigt teruggestuurde producten'
Milieubewusteloos

'Amazon vernietigt teruggestuurde producten'

08-06-2018 10:18 Laatste update: 15:42

Amazon vernietigt in Duitsland op grote schaal teruggestuurde producten.

Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse programma Frontal21 en magazine Wirtschaftswoche, die zich onder meer baseren op interne productlijsten, foto's en verklaringen van medewerkers. Het Duitse ministerie van Milieu spreekt schande van de praktijken.

Amazon dankt volgens bronnen onder meer producten af die nog bruikbaar zijn. Het gaat bijvoorbeeld om afwasmachines, matrassen, koelkasten en mobiele telefoons. Een medewerkster verklaarde op dagelijkse basis voor tienduizenden euro's aan producten te hebben vernietigd.

Staatssecretaris Jochen Flasbarth (Milieu) spreekt over een "groot schandaal" en heeft het bedrijf om opheldering gevraagd. Amazon ontkent overigens niet dat producten worden vernietigd.

Reactie Amazon

Amazon zegt zich in te zetten om processen te verbeteren, zodat zo weinig mogelijk producten hoeven te worden afgedankt. "We hebben verscheidene programma's om verspilling tegen te gaan, waaronder het tegen gereduceerde prijs verkopen van items, het doneren van producten aan charitatieve instellingen en het recyclen van producten", laat het bedrijf aan Bright weten.