Microsoft toont Halo Infinite, Forza Horizon 4 en Gears of War 5
E3 2018

Microsoft toont Halo Infinite, Forza Horizon 4 en Gears of War 5

11-06-2018 09:11 Laatste update: 12-06-2018 17:13

Microsoft moest gaan knallen op de grote gamebeurs E3 en dat deed het. De acht belangrijkste aankondigingen op een rij.

1. Halo Infinite

Een nieuwe Halo, het werd wel weer eens tijd. Maar wanneer Halo Infinite uitkomt, weet nog niemand. 343 Industries neemt de tijd om Halo opnieuw uit te vinden en de nieuwe trailer was dan ook vooral bedoeld om de engine te tonen en te focussen op Master Chief.

2. Forza Horizon 4

De onthulling van deze racegame was op voorhand een zekerheidje, maar de game maakte wel indruk. Het arcade-broertje van Forza Motorsport speelt zich deze keer af in Engeland en toont de veelzijdigheid van het Britse eiland. De game is een shared open-world racer: andere automobilisten zijn veelal andere spelers waar je tegen kunt racen. Het dynamische weersysteem met seizoenen moet zorgen voor steeds weer andere race-omstandigheden. Forza Horizon 4 verschijnt 2 oktober voor pc en Xbox One.

3. Third-party

Dit najaar moet de Xbox One het vooral hebben van de third-party titels (die veelal ook naar de PS4 komen) maar die er door ‘Xbox One X enhanced’ het beste uitzien op een Xbox One X, aldus Microsoft. Sowieso was er heel veel ruimte voor uitgebreide demonstraties van third-party games zoals Fallout 76, Tom Clancy’s The Division 2, Kingdom Hearts 3, Devil May Cry 5, Metro Exodus, Dying Light 2, Just Cause 4 en Shadow of the Tomb Raider.

Dat zijn stuk voor stuk fraaie games, maar ook games die allemaal op de PS4 uitkomen. Kingdom Hearts 3 is overigens het allereerste KH-deel dat naar een Xbox-platform komt. De game ziet eruit om je vingers bij af te likken.

4.  Vijf nieuwe Microsoft-studio’s

Microsoft weet zelf ook wel dat het veel te weinig exclusives heeft en kijkt jaloers naar Sony die de ene na de andere exclusieve titel dropt. Daarom heeft Microsoft een verdubbeling aangekondigd van het aantal game-studio's. De Microsoft Studios-familie wordt uitgebreid met vijf nieuwe teams.

Om te beginnen wordt er een compleet nieuwe studio opgericht onder de naam The Initiative met voormalig Crystal Dynamics studiobaas Darrell Gallagher aan het roer. Daarnaast neemt Microsoft Playground Games (Forza Horizon, een nieuwe Fable) over en worden de studio's Ninja Theory (Heavenly Sword, Enslaved, DmC, Hellblade), Undead Labs (State of Decay, State of Decay 2) en Compulsion Games toegevoegd aan Microsoft. Die laatste releaset binnenkort eindelijk haar game We Happy Few, deze macabere titel verschijnt op 10 augustus.  

5. Ori and the Will of the Wisps

Ori and the Blind Forest is een persoonlijke favoriet en het vervolg lijkt de magie opnieuw te vangen. Ori and the Will of the Wisps verschijnt in 2019 voor Xbox One en pc en van de gameplay trailer maakte mijn hart een sprongetje.

6. Drie nieuwe Gears of War-games

Drie nieuwe GoW-games werden er onthuld. Gears Pop wordt een koddige mobile game met Gears of War Funko Pop-figuurtjes in de hoofdrol. Gears of War Tactics wordt een turn-based X-COM achtige strategy shooter exclusief voor Windows 10. Het grootste gejuich steeg echter op tijdens de beelden van Gears of War 5 die behoorlijk tijd inruimden voor dialogen van de cast. Kait Diaz speelt de hoofdrol, de game kent zowel split-screen en online co-op gameplay, en het spel oogt prachtig. Oordeel zelf:

7. Indies

Xbox One omarmt maar al te graag indie-games. Jammer dat we er een heleboel voorbij zagen, komen maar dat ze maar weinig speelruimte kregen om goed uitgelicht te worden. Een nieuwe skategame, Session, en het Zelda-achtige action-adventure Tunic met een vosje in de hoofdrol kregen de handen op elkaar.

Maar wat te denken van… Outer Wilds, Afterparty, Kingdom: Two Crowns, The Golf Club 2019, Warhammer: Vermintide 2, Fringe Wars, Below, Conqueror’s Blade, Waking, Children of Morta, Raji, Super Meat Boy Forever, Planet Alpha, Tunic, Session, Generation Zero, Sable, Bomber Crew, Black Desert, Islands of Nyne, The Wind Road, WarGroove, Totem Teller, Dead Cells en Ashen die in onderstaande montage de revue passeerden.

8. Cyberpunk 2077

Afsluiten met een third-party game is misschien niet de sterkste move maar als het gaat om Cyberpunk 2077, de nieuwe game van de makers van The Witcher, dan hoor je niemand klagen. De game is multiplatform maar het feit dat we naar jaren persstilte eindelijk een trailer te zien kregen die toont naar waar de RPG voor staat, was een dikke kers op de prima Microsoft-taart.