Golden State Warriors winnen NBA mede dankzij tech
Smart sport

Golden State Warriors winnen NBA mede dankzij tech

11-06-2018 17:41 Laatste update: 17:54

De Golden State Warriors werden afgelopen weekend voor de derde keer in 4 jaar kampioen in de beste basketbalcompetitie, de NBA. Het team doet zijn voordeel met tech uit Silicon Valley en de rest van de wereld.

Technologie heeft een gigantische impact op de manier waarop sport gespeeld wordt. De NBA is een goed voorbeeld daarvan en het beste team, de Golden State Warriors, loopt voorop.

Golden State is één van de teams die gelooft in analytics: het inzichtelijk maken van de kwaliteit van spelers door vergaande statistieken. Niet langer wordt er alleen bijgehouden hoe vaak een speler schiet of scoort, in analytics wordt alles wat een speler doet gevoerd aan de computer: van hartslag tot afgelegd aantal meters. Van de spelers waarmee ze het vaakst aan passen tot de precieze plekken op de vloer waarvandaan ze het meeste raak schieten. 

Camera's en wearables

De data voor de analytics worden voor een groot gedeelte verzameld door intelligente camerasystemen die de bewegingen en acties van de basketballers bijhouden. Tijdens de trainingen gaan de Warriors nog verder, dan worden er ook wearables gebruikt. Een apparaat dat tussen de schouders gedragen wordt houdt bij hoeveel druk er op knieën en schouders wordt uitgeoefend en geeft een betrouwbaar beeld van hoe fit een speler is.

Met electrodes van Omegawave kan ook nog eens uitgevogeld worden hoe het staat met mentale en fysieke vermoeidheid. Om jetlag te voorkomen wordt er zelfs geëxperimenteerd met een speciaal slaapmasker. 

Apps voor fans

De fans in Oracle Arena krijgen ook genoeg mee van de tech-voorliefde van de club. In 2014 was er al een Google Glass-app waarmee je tijdens de wedstrijden een overlay met statistieken kon zien. In het stadion zijn ook sensoren ingebouwd om de interactie met fans te vergemakkelijken. Zo kun je een videogroet van een speler krijgen op je app als je op je plek komt zitten.

Nu het team drie keer heeft gewonnen in vier jaar zullen nog meer basketbalteams technologie gaan omarmen om een concurrentievoorsprong te krijgen.