RoboBoat

Autonome mini-boot TU Delft doet mee aan WK voor robotboten

12 juni 2018 12:04

De boot Trident van studenten van de TU Delft is 75 bij 52 centimeter groot en heeft een computer aan boord om autonoom te varen.

Als je niet zou weten wat voor moeite en technologie er allemaal in de kleine boot gestopt is, zou je hem bijna 'schattig' noemen. De Trident van de TU Delft weegt 12 kilo en is in gewicht en lengte een beetje de afmetingen van een knobbelzwaan.

Maar deze boot moet prijzen gaan winnen. De Trident kan namelijk varen zonder menselijke besturing. Hij heeft een trimaran-vorm, vergelijkbaar met een catamaran maar dan met niet twee maar drie parallellen rompdelen. Volgens de studenten moet dit voor de meeste stabiliteit zorgen, om zo de sensoren aan boord het best te laten werken. Zie de boot varen in dit filmpje vanaf 1:21 minuut:

RoboBoat

Vanaf volgende week doet het team mee met de internationale wedstrijd voor robotboten RoboBoat in Daytona, Florida. De boten hebben twintig minuten om een parcours af te leggen. Ze moeten verschillende opdrachten doen, zoals aanmeren, obstakels vermijden en door poortjes varen. Wie de opdrachten het best doet in de kortste tijd, wint de competitie.

De deelnemers uit Delft proberen de verwachtingen te temperen. "Het is de eerste keer dat er een team uit Delft ingeschreven is, dus we zijn helemaal blanco begonnen. Het zal zwaar worden, want de concurrenten hebben al ervaring", aldus student Timothy Puglia.

3D-geprint

De bovenste helft van de boot is zo goed als volledig 3D-geprint. In totaal is de printer er 383 uur mee bezig geweest.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Video: Nederlandse teams domineren WK zonneboten