Gamebeurs E3

PlayStation op E3: The Last of Us 2, Spider-Man, Death Stranding

12 juni 2018 12:26

Deze nieuwe games voor Sony's PlayStation 4 stalen de show op de gamebeurs E3.

1. The Last of Us: Part Two

The Last of Us is een van de beste games van de vorige generatie spelcomputers. Deel 2 van dit post-apocalyptisch action-adventure wordt nog harder. De trailer van vorig jaar liet al behoorlijk gruwelijke beelden zien en ook dit jaar deed gamestudio Naughty Dog geen poging de brute actie te verdoezelen. Het grote verschil is dat we beide kanten van hoofdrolspeler Ellie (een stuk ouder dan in het eerste deel) te zien krijgen, op een dansfeest in een kerk waarna ze kust met een andere vrouw. Het contrast – liefde en kwetsbaarheid enerzijds, geweld en instinctief overleven anderzijds – kan niet groter en dat maakt de beelden enorm krachtig.

Hieronder bijna 12 minuten gameplay-beelden: 

2. Ghost of Tsushima

Ghost of Tsushima heeft als decor het feodale Japan en speelt zich af tijdens de eerste Mongoolse invasie. Spelers kruipen in de huid van één van de laatst overgebleven samoerai, Jin Sakai, die door de open wereld reist en de vijand met zijn vlijmscherpe zwaard aanpakt. De game oogt verbluffend. Vol wuivend gras, wijdse rijstvelden en dwarrelende, rode bladeren. Ik had bijna het idee dat ik naar een PlayStation 5-game zat te kijken. 

De zwaardvecht-combat oogt gelikt, scherp, doordacht en razendsnel. Maar Jin kan ook lenig gebouwen beklimmen en met behulp van een slingertouw van A naar B komen. Een klassieke, dramatische showdown zo nu en dan ontbreekt ook niet. 

Ghost of Tsushima wordt ontwikkeld door Sucker Punch Studios, bekend van de InFamous serie, maar het is nog onbekend wanneer de game uitkomt. Ondertussen kun je genieten van deze beelden. 

3. Death Stranding

Voor het eerst kregen we daadwerkelijk gameplay te zien van de mysterieuze nieuwe game van Kojima, Death Stranding. Nog steeds was de demo rijk gevuld met cutscenes, maar we zagen voor het eerst een beetje wat de bedoeling is. Sam, het personage gespeeld door Norman Reedus, is een soort koerier die in een IJsland ogende wereld pakketjes bezorgt. Dat is niet zonder gevaar, want er zweven donkere, onzichtbare wezens boven het land die slachtoffers naar beneden trekken in een gitzwarte, glibberige drek. Echter, wanneer Sam een baby in een container activeert, welke een machine aandrijft, worden de monsters zichtbaar. Ok, bent u daar nog?  

Death Stranding is nog altijd heerlijk vaag. Naar het grote hoe en waarom achter het spel zullen we nog wel een tijdje moeten gissen. Wel heeft Kojima weer twee bekende acteurs van zijn cast onthuld, te weten Lindsay Wagner en Léa Seydoux. Die laatste is ook te zien in de gameplay-footage.

4. Control

De nieuwe game van het Finse Remedy, wereldberoemd door Max Payne, Alan Wake en Quantum Break, heet Control. Het is een bovennatuurlijke shooter met tijd-manipulerende en telekinetische combat. Dat laatste lijkt een erfenis van Quantum Break, maar de game leunt qua sfeer meer naar Alan Wake, terwijl de gunplay weer verwijst naar Max Payne. De game is overigens multiplatform en verschijnt in 2019 voor pc, PS4 én Xbox One.

5. Resident Evil 2 Remake 

Resident Evil, wie is er niet groot mee geworden? De remake van RE2 was al 3 jaar geleden aangekondigd, maar deze game is feitelijk helemaal opnieuw opgebouwd afgaande op de grimmige, gedetailleerde graphics. De game verschijnt 25 januari 2019, voor PS4 maar ook voor pc en Xbox One. Niet voor de tere zieltjes.

6. Spider-Man

Spider-Man verschijnt op 7 september, exclusief voor de PlayStation 4. De game komt van de makers van Ratchet & Clank en kent New York als speeltuin waar Spidey doorheen slingert, bad guys het leven zuur maakt, helikopters uit de lucht opvangt en acrobatische klappen en trappen uitdeelt. Het spel belooft een spektakel van jewelste te worden.

In de nieuwe gameplay-footage komen flink wat bekende schurken voorbij, zoals Electro, Rhino, Scorpion en Vulture, en moet Spider-Man alles uit de kast halen om overeind te blijven. De gevechten met het gewone voetvolk doen denken aan de Batman Arkham-games, maar Spidey's webmoves zorgen voor lekker veel afwisseling en mogelijkheden.