Commentaar

Facebook, mag ik gewoon cadeaus krijgen voor mijn verjaardag?

15 juni 2018 00:09

Bram is bijna jarig en dat leidt tot een nieuwe ergernis over Facebook. Na je privacy en je aandachtsspanne wil het bedrijf nu ook je verjaardagscadeautjes wegnemen.

364 dagen in het jaar draait het om alle andere mensen in de wereld, maar één dag per jaar draait het gewoon lekker om mij. Ik vind het leuk om mijn verjaardag te vieren en vrienden over de vloer te krijgen die iets bedacht hebben om aan mij cadeau te schenken. Ik snap het, het klinkt als een kleuter, maar ik ben jarig, dus ik mag het. 

Nu heeft Facebook de afgelopen tijd in Nederland de mogelijkheid uitgerold dat je voor je verjaardag een inzamelingsactie kan starten voor een goed doel. Zo kan je bijvoorbeeld geld ophalen voor KWF, Safe the Children, de Hartstichting of een van de duizenden andere goede doelen die door Facebook goedgekeurd zijn. 

Facebook maakt ook flink reclame voor deze mogelijkheid: in mijn tijdlijn verschijnt steeds de mogelijkheid om een actie te starten. En elke keer als ik het negeer, voel ik me weer een beetje schuldig. En dat is dan weer de schuld van Facebook.

Irritaties

Het past in de polonaise van kleine Facebook-ergernissen. Dat gedeelde YouTube-linkjes er niet goed uitzien en bij minder mensen in de feed verschijnen. Dat gif'jes door de algoritmes vrijwel nooit worden weergegeven. Hetzelfde geldt voor berichten met een kort tekstbericht. Dat Facebook 'Vriendendag' verzint en mij vervolgens een foto van een leeg kantoor laat zien.

Dat het steeds wil dat ik jarige mensen laat weten dat ik aan ze denk, terwijl dit niet het geval is. En nu dat het me stimuleert om mijn cadeautjes af te staan aan het goede doel.

Ik wil niet nadenken of ik dit wil. Facebook stuurt me een kant op dat ik óf geen cadeautjes krijg óf me schuldig voel dat ik cadeautjes krijg. Het is allebei stom.

Nep-onwetend

Dus ik doe gewoon alsof ik het niet gelezen heb en alsof ik niet weet dat er andere mensen zijn die meer recht hebben op een cadeautje dan ik. Zondag 17 juni is de grote dag. Pakketjes kunnen naar de redactie van Bright worden gestuurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zo kan Facebook weer leuk worden