Eugene Kaspersky is oprichter en ceo van het Russische beveiligingsbedrijf. Beeld © Getty
Eugene Kaspersky is oprichter en ceo van het Russische beveiligingsbedrijf. Beeld © Getty
'Nepnieuws'

Kaspersky klaagt Telegraaf aan voor laster

12 juni 2018 17:35

Eugene Kaspersky, oprichter van het Russische beveiligingsbedrijf Kaspersky, sleept De Telegraaf en oud-politicus Willem Vermeend voor de rechter. Beide partijen worden aangeklaagd voor laster.

De Telegraaf publiceerde begin dit jaar een interview met 'hacker' Rian van Rijbroek. In dat interview zei ze het wifi-netwerk van het beveiligingsbedrijf te hebben gehackt en daar aanwijzingen te hebben gevonden dat er een Russische spion in de Tweede Kamer zit. Kaspersky zegt dat hier niets van klopt.

Volgens Kaspersky schaadt dit 'nepnieuws' de naam van zijn beveiligingsbedrijf, daarom eist hij een rectificatie van de Telegraaf. Vermeend wordt samen met de Telegraaf aangeklaagd omdat hij journalisten van de krant over de 'hack' zou hebben getipt.

In de ban

Kaspersky vindt dat er in het verhaal in De Telegraaf 'ongegronde beschuldigingen' staan en dat de betrokken journalisten 'een schaamteloos gebrek aan journalistieke ethiek' hebben. Op 25 mei heeft Kaspersky Nederland de aanklacht tegen De Telegraaf en Vermeend ingediend.

De Russische ondernemer vindt het verhaal in De Telegraaf onderdeel van 'de hysterie' rondom Kaspersky, waarbij hij refereert naar de beslissing van de Nederlandse overheid om Kaspersky-software in de ban te doen. Volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) kan de antivirussoftware worden gebruikt voor spionage door de Russen, maar bewijs daarvoor heeft hij niet.

Of de ban van Kaspersky-software iets te maken heeft met het verhaal in de Telegraaf, is niet bekend. De hoofdredactie van de Telegraaf was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Van Rijbroek

De Telegraaf publiceerde het interview met Van Rijbroek nadat ze in opspraak kwam om haar optreden in Nieuwsuur. Daar verkondigde ze dat de DDoS-aanvallen op banken een voorbode zijn voor pinautomaten die geld zouden gaan uitspuwen.

Later bleek een 18-jarige Nederlandse jongen achter de DDoS-aanvallen te zitten, die voor een paar tientjes deze aanvallen had gekocht. Nieuwsuur bood later zijn excuses aan voor 'nepexpert' Van Rijbroek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kaspersky 'zeer teleurgesteld' over besluit kabinet