Windows-updates veel soepeler dankzij AI
Sneller uitgerold

Windows-updates veel soepeler dankzij AI

15-06-2018 08:14 Laatste update: 08:21

De updates van Windows gaan een stuk vlotter sinds Microsoft er kunstmatige intelligentie voor gebruikt.

Microsoft gebruikt AI om data te verzamelen over hoe soepel een Windows-update per apparaat is verlopen. Als het systeem apparaten vindt die na de update problemen hebben, dan stelt het de update voor de rest van die specifieke apparaten uit, totdat de problemen in de software zijn opgelost. Pas dan biedt Microsoft de rest van die apparaten ook de Windows-update aan.

Op die manier zette Microsoft AI in bij een pilot tijdens het uitrollen van de Windows 10 Fall Creators Update vorig jaar. De AI werd continu opnieuw getraind om die apparaten te vinden die een goede ervaring opleverden na een update. Volgens Microsoft werkte dat goed. Er kwam aanzienlijk minder negatieve feedback en gebruikers maakten ook minder vaak updates ongedaan.

250 miljoen apparaten

Microsoft zegt dat de recente April 2018-update dankzij het gebruik van AI soepeler verliep dan ooit. Het bleek zelfs de snelste Windows-update ooit. Er werden 250 miljoen apparaten geüpdatet in de helft van de tijd die nodig was om datzelfde aantal te voorzien van de grote Windows 10-update in het najaar van 2017.

Zo zou de AI recentelijk nog geen 24 uur na het updaten een bug waarbij gebruikers van specifieke pc's een zwart opstartscherm kregen, gesignaleerd hebben. Het systeem blokkeerde meteen alle updates van de pc's die mogelijk ook last zouden hebben van deze bug. De klanten werden meteen op de hoogte gebracht. Twee dagen later was de bug opgelost en kregen deze pc's alsnog de update aangeboden.

Microsoft stort zich op slimme sensoren