'Nederland bungelt onderaan bij beluisteren podcasts'
Onderzoek Reuters

'Nederland bungelt onderaan bij beluisteren podcasts'

15-06-2018 14:02 Laatste update: 14:04

Nederlanders luisteren veel minder naar podcasts dan bijvoorbeeld Koreanen, Spanjaarden en Amerikanen.

Dat blijkt althans uit onderzoek van Reuters. Van de 22 door Reuters onderzochte landen bungelen Nederland en het Verenigd Koninkrijk helemaal onderaan. In een maand luisteren 18 procent van de Nederlanders naar een podcast. Ter vergelijking: in Zuid-Korea is dat 58 procent, in Spanje 40 procent en in de VS 33 procent.

In Azië zijn podcasts het populairst, staat in het Reuters Institute Digital News Report 2018. Behalve Zuid-Korea gooien ook Hong Kong (55 procent) en Taiwan (47 procent) hoge ogen. Reuters schrijft het Aziatische succes toe aan de hoge smartphone-penetratie en het veelvuldig delen van podcasts via sociale media.

In Noord-Europa scoren podcasts aanmerkelijk minder goed. Behalve Nederland en het Verenigd Koninkrijk zitten ook België (20 procent), Duitsland (22 procent) en Finland (24 procent) in de achterhoede.

Publieke omroep

Volgens Reuters is dat mogelijk het gevolg van de sterke positie van publieke omroepen in Noord-Europese landen: publieke omroepen zouden geen podcasts produceren of promoten omdat ze liever hebben dat het publiek gewoon naar de (lineaire) radio blijft luisteren.

Mogelijk is de beperkte populariteit van podcasts in Noord-Europese ook een definitie-kwestie, erkent Reuters. Zo zouden gebruikers van radio-apps van de publieke omroepen de on-demand streams en downloads die ze beluisteren, niet herkennen als podcasts.

Het gemiddelde aantal podcast-luisteraars in alle door Reuters onderzochte landen is 34 procent. Jongeren luisteren het meest naar podcasts. In alle onderzochte landen luistert 48 procent van de 18- tot 34-jarigen naar podcasts. Bij 55-plussers ligt dat percentage op 22.