Rechter gaat beslissen of Apple monopolist is met App Store
Slepende zaak

Rechter gaat beslissen of Apple monopolist is met App Store

19-06-2018 13:11 Laatste update: 13:28

Heeft Apple een monopolie op de markt voor iPhone-apps, zoals een groep Amerikaanse iPhone-bezitters vindt? Apple vindt van niet en probeert via het Amerikaanse hooggerechtshof een stokje te steken voor een massaclaim.

Het hooggerechtshof heeft gisteren ingestemd om de zaak voor te laten komen, die eigenlijk al sinds 2011 speelt. Daarin werd Apple beschuldigd van het misbruik maken van een monopoliepositie in de verkoop van apps voor besturingssysteem iOS.

Een federaal gerechtshof blies het proces vorig jaar nieuw leven in met het oordeel dat Apple wel de distributeur was en direct iPhone-apps aan consumenten verkocht en zich dus ook moet verdedigen tegen deze aanklacht. Maar Apple stapte daarop naar het hooggerechtshof met de vraag daar een stokje voor te steken.

Apple ziet zichzelf als marktkoopman

Apple vindt dat het slechts een tussenhandelaar is. Anders gezegd: appbouwers zijn de verkopers en Apple is slechts degene die de marktkraam heeft opgezet waar de verkopers hun spullen aanprijzen. En daar rekent het bedrijf dus een commissie van 30 procent voor. Maar de verkopers bepalen zelf hun prijs. Dus, vindt Apple, kan er geen sprake kan zijn van een aanklacht van machtsmisbruik.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie staat achter Apple. Ook president Trump mengt zich in de zaak, want hij riep de rechters op de zaak vooral aan te nemen.

Verstrekkende gevolgen

Mocht het zo zijn dat de rechter het eens is met de klacht dat Apple monopolist is, dan heeft dat verstrekkende gevolgen. Dan is de weg vrij voor een rechtszaak waarin aanklagers een massaclaim kunnen indienen wegens geleden schade. Volgens advocaten zou dat om honderden miljoenen dollars kunnen gaan.

Maar dan moeten de iPhone-bezitters nog wel kunnen aantonen dat Apple daadwerkelijk een monopoliepositie heeft. Het hooggerechtshof buigt zich in oktober over de zaak.

Alleenheerser in App Store

Op dit moment is Apple effectief alleenheerser in zijn eigen App Store. Ontwikkelaars die apps bouwen, kunnen die alleen aanbieden via die winkel. Ze moeten zich dan ook houden aan de regels die Apple oplegt. Al met al zouden iPhone-gebruikers de dupe van zijn van die situatie, vinden de aanklagers.

Want door Apple's monopolie zijn er hogere prijzen dan wanneer de apps ook op andere plekken zouden worden aangeboden, oordeelden de iPhone-bezitters die de zaak aanspanden. Daarnaast verdient Apple op iedere aankoop via de App Store een commissie van 30 procent en ook dat zou de prijzen van apps opdrijven. In 2017 verdienden app-ontwikkelaars 26,5 miljard dollar. Apple hield daar ongeveer 11,5 miljard dollar aan over.

Mensen met een Android-telefoon hebben wel een alternatief. Hoewel het gros van de gebruikers voor apps zoekt in de Google Play Store, kunnen zij ook terecht in bijvoorbeeld de Amazon Appstore. En dan is er nog de app-winkel met gratis opensource apps F-Droid.