Daan Roosegaarde wil ruimteafval opruimen
Stofzuigen in space

Daan Roosegaarde wil ruimteafval opruimen

20-06-2018 19:22 Laatste update: 21-06-2018 16:24

Eén brokje ruimteafval kan je GPS of internetverbinding uit de lucht halen. Daan Roosegaarde gaat proberen om dat gevaarlijke afval in de ruimte op te ruimen.

Als een satelliet botst met een stuk ruimteafval, kan dat betekenen dat we geen GPS, internet, televisie, Google Earth of militaire observaties meer hebben. Die kans is aanwezig, want op dit moment zweven er meer dan 29.000 stukken 'space junk' rond in de ruimte. Een van de 'grootste dreigingen op milieugebied' noemde de Britse krant The Guardian dit ruimteafval. Niemand weet een goede oplossing voor het probleem, maar de Nederlandse designer Daan Roosegaarde wil een poging gaan doen.

Space Waste Lab heet het langetermijnprogramma om een nieuw perspectief op ruimteafval te creëren. "We moeten op een betere manier naar de ruimte kijken. Wat is ruimteafval? Hoe kunnen we het opruimen? En wat kunnen we ermee? Space Waste is de smog van ons universum,” aldus Roosegaarde. Het Space Waste Lab is een levend laboratorium dat wordt ondersteund door ruimte-experts van de ESA, NASA, studenten en ook bezoekers van het lab.

Waar gaat dat heen? Een mogelijke oplossingsrichting ligt in de positieve ionisatie-technologie van het Smog Free Project van Studio Roosegaarde. “Kunnen we die, samen met magnetisme en creatief denken inzetten om het afval dat daar buiten zweeft op te ruimen? Dat gaat nog 5 tot 10 jaar en een berg prototypes duren,” aldus Roosegaarde. Bij het Smog Free Project trekt een elektrostatisch veld vervuilde deeltjes aan waardoor ze neerslaan.

Lab in Almere

Het lab, dat is te bezoeken bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) in Almere, laat het publiek niet alleen kennismaken met ruimteafval als bedreiging, maar zoals je gewend bent van 'omdenker' Roosegaarde ook als bron voor creatieve oplossingen. Fase één bestaat uit een installatie met LED's en informatie op basis van real-time metingen.

Het Space Waste Lab is vanaf 5 oktober te bezoeken in KAF, Esplanade 10 in Almere.