'Reorganisatie Tesla treft zonnepaneeldivisie hard'
Elon Musk bezuinigt

'Reorganisatie Tesla treft zonnepaneeldivisie hard'

22-06-2018 12:31 Laatste update: 12:31

Twee jaar geleden noemde Elon Musk de overname van SolarCity nog een 'no brainer'. Als gevolg van de vorige week aangekondigde reorganisatie bij Tesla gaat nu het mes in de zonnepaneeldivisie.

Volgens uitgelekte documenten waarop persbureau Reuters de hand heeft weten te leggen, sluit Tesla dertien of veertien installatiebedrijven, terwijl er ongeveer zestig open blijven. Daarnaast beëindigt Tesla een samenwerkingsverband met de Amerikaanse keten van bouwmarkten Home Depot. De verkoop via Home Depot was volgens ingewijden goed voor de helft van de omzet van de zonnedivisie.

Vorige week maakte Tesla-ceo Elon Musk bekend dat hij 9 procent van het personeel van zijn bedrijf ontslaat. “We nemen deze harde beslissing nu, zodat we dit nooit meer hoeven te doen”, schreef Musk in een e-mail aan werknemers. Tesla heeft in zijn vijftienjarige bestaan nog nooit een jaar winst gemaakt. Door de gemiste productiedoelstellingen voor het instapmodel, de Model 3, nam de druk op Musk toe om in te grijpen.

Twijfels over overname

Tesla wil niet zeggen hoeveel werknemers van de zonnedivisie hun baan verliezen, maar de aantallen zijn volgens het bedrijf in lijn zijn met de 9 procent elders. “We verwachten dat Tesla’s zonne- en batterij-divisie op de lange termijn dezelfde omvang zal hebben als de autodivisie”, aldus het bedrijf in een verklaring aan Reuters.

Dat Musk nu ook het mes zet in de zonnedivisie is koren op de molen van analisten die altijd al hun twijfels hadden over de overname van SolarCity in 2016. Critici meenden destijds dat de acquisitie was bedoeld om het bedrijf, dat was opgericht door Musks neven Peter en Lyndon Rive, van de ondergang te redden op kosten van de aandeelhouders van Tesla. Volgens Musk was de overname echter een ‘no brainer’.

Minder installaties

Tesla installeerde in de eerste drie maanden van dit jaar 76 megawatt aan zonnesystemen. Ter vergelijking: SolarCity was zelf in 2016 nog goed voor meer dan 200 megawatt aan geïnstalleerd vermogen per kwartaal. Tesla verwacht dat het bedrijf later dit jaar weer meer zonnepanelen zal installeren.