Poolse site verkoopt Nederlandse rijbewijzen voor 80 euro
Rijbewijs voor Rutte

Poolse site verkoopt Nederlandse rijbewijzen voor 80 euro

25-06-2018 17:07 Laatste update: 17:08

Op een Poolse website is voor een bedrag van ongeveer 80 euro een neprijbewijs te bestellen. Een daarvan is voor premier Mark Rutte besteld.

Dat ontdekte EenVandaag. Het tv-programma kreeg een vervalst rijbewijs van premier Mark Rutte in handen, besteld door de stichting Chauffeurstoekomst.

De RDW noemt het tegen RTL Nieuws 'zorgelijk' dat criminelen op deze manier rijbewijzen kunnen aanschaffen. Voor niet-geïnformeerde mensen is het pasje niet van echt te onderscheiden.

Bij de RDW zagen ze echter al snel dat het rijbewijs van 'Mark Rutte' nep was. Zo is de foto op een echt rijbewijs in grijs-wit, maar de namaakversie in kleur. Ook scoort het rijbewijs slecht op de acht echtheidskenmerken.

Opheldering

De VVD wil opheldering van minister Grapperhaus van Justitie. Tweede Kamerlid Foort van Oosten wil dat de website zo snel mogelijk uit de lucht gaat en dat de minister zijn Poolse collega hierop aanspreekt. 

Ook het CNV wil dat Europa harder optreedt tegen het gebruik van neprijbewijzen. Volgens de vakbond kunnen Nederlandse controleurs niet in buitenlandse systemen zien of een rijbewijs wel echt is. "Dat geeft incompetente buitenlandse chauffeurs ruim baan, wat zorgt voor ongewenste en levensgevaarlijke situaties op de Europese en Nederlandse wegen'', zegt CNV.