Beeld © NTT
Beeld © NTT
AI-bewaker

Camerasysteem herkent als een dief iets steelt

26 juni 2018 17:47

Een Japans bedrijf heeft een systeem ontwikkeld waarbij geen menselijke bewaker meer nodig is om camerabeelden te monitoren.

Een man loopt een boekwinkel binnen, kijkt een beetje om zich heen en stopt vervolgens een aantal boeken in zijn tas. Het vakje om hem heen kleurt rood. De eigenaar wordt gewaarschuwd dat hij wellicht bestolen is. Later komt dezelfde man weer terug in de winkel, dit keer met een muts op, maar hij wordt direct herkend.

Dat is in een notendop de productvideo van het Japanse camerasysteem AI Guardman, een systeem dat met behulp van een 'kunstmatige intelligentie-bewaker' camerabeelden monitort.

40 procent minder diefstallen

Nu is de video overduidelijk een toneelstukje, maar het bedrijf achter de AI-bewaker NTT East and Earth Eyes zegt dat het systeem in de proefperiode tot 40 procent minder diefstallen heeft geleid.

Volgens The Verge komt de camera eind juli op de markt, vanaf 2150 dollar met een maandelijks abonnement van 40 dollar. Doel van het bedrijf is om het systeem in 3 jaar tijd in 10.000 winkels te krijgen.

Van 2D naar 3D

NTT maakt gebruikt van de kennis die opgedaan is door de Carnegie Mellon University. De universiteit ontwikkelde een systeem dat 'platte' beelden, 2D en dus niet 3D, kan omzetten naar beelden waarbij de bewegingen van mensen te volgen zijn. Dat kan normaal gesproken alleen maar als de beelden in 3D opgenomen worden.