Facebook stopt met grote internetdrones
Wifi met vleugels

Facebook stopt met grote internetdrones

27-06-2018 09:59 Laatste update: 10:02

Facebook stopt met de ontwikkeling van enorme drones die internet moesten verspreiden in ontwikkelingslanden.

Facebook werkte al sinds 2014 aan zijn project Aquila. Het waren enorme, gevleugelde zweefdrones met de spanwijdte van een Boeing 747, die maanden in de lucht moesten kunnen blijven om via lasers internet te verspreiden in ontwikkelingslanden. Nu heeft Facebook besloten om te stoppen met de ontwikkeling van de vliegtuigen, schrijft Facebook-manager Yael Maguire.

Destijds was Facebook de enige die een dergelijke drone ontwikkelde, inmiddels werken ook bedrijven als Airbus aan onbemande vliegtuigen. "Door zulke ontwikkelingen hebben we besloten niet langer onze eigen vliegtuigen te ontwerpen of bouwen en onze fabriek in Bridgewater te sluiten", schrijft Maguire. Volgens Business Insider ontslaat Facebook 16 mensen in zijn Engelse fabriek.

Communicatiesystemen

Wel gaat Facebook door met de ontwikkeling van de zogenoemde HAPS-technologie waarmee internet vanuit onbemande vliegtuigen kan worden verspreid. Facebook gaat samenwerken met bedrijven als Airbus en blijft zich richten op de communicatiesystemen en andere technieken die nodig zijn voor de internetdrones, zoals batterijen met hoge capaciteit.

De internetdrone van Facebook maakte in juni 2016 zijn eerste testvlucht. Later die maand crashte de drone tijdens het landen, waarna de Amerikaanse luchtvaartautoriteit een onderzoek startte. Hoge windsnelheden bleken de oorzaak.