Apple en Samsung schikken patentzaak na 7 jaar
Patenten

Apple en Samsung schikken patentzaak na 7 jaar

28-06-2018 07:49 Laatste update: 07:52

Techgiganten Apple en Samsung hebben na een zeven jaar lang slepende patentzaak geschikt. Over de inhoud van de schikking is niets bekendgemaakt.

In 2011 beschuldigde Apple Samsung van van het het stelen van delen van het ontwerp van de iPhone en iOS. Het ging onder meer om de afgeronde hoeken van het apparaat en de manier waarop een telefoon wordt ontgrendeld met 'slide-to-unlock'.

Boete

De oorspronkelijke rechtszaak werd in 2012 al afgerond met een winst voor Apple, maar werd dit jaar na heel wat getouwtrek opnieuw naar de rechter gestuurd. Samsung vond telkens de boete die het moest betalen voor de inbreuk op de Apple-patenten te hoog.

Of er een bedrag betaald is en hoe hoog dat bedrag is, is niet bekendgemaakt. Bij de laatste uitspraak moest Samsung 539 miljoen dollar (465 miljoen euro) aan Apple betalen. Dat bedrag was al een stuk lager dan de aanvankelijke boete van 1 miljard dollar (866 miljoen euro).

Qualcomm

De rechtszaken houden voor Apple hiermee nog niet op: het bedrijf is in een nieuwe strijd verwikkeld, dit keer met Quallcomm. Apple beschuldigt de chipontwerper ervan zijn dominante marktpositie te misbruiken om te hoge vergoedingen te vragen. Ook neemt Apple Qualcomm kwalijk dat de chipmaker geen software deelt om de chips in prototypes te testen.

De Europese Commissie heeft Qualcomm begin dit jaar een boete van 997 miljoen euro opgelegd, omdat de chipfabrikant Apple betaalde om alleen maar zijn chips te gebruiken.