© Otto

Veroorzaker Uber-Google-conflict weet van geen ophouden

Otto: de vorige startup van Levandowski

Zelfrijdende trucks

Veroorzaker Uber-Google-conflict weet van geen ophouden

03-07-2018 11:49 Laatste update: 11:48

De man die door Google werd beschuldigd bedrijfsgeheimen mee te sluizen naar Uber, is nu op hetzelfde gebied een eigen startup begonnen.

'Persona non grata' Anthony Levandowski lijkt toch weer een nieuwe startup voor zelfrijdende trucks te zijn begonnen. De mysterieuze startup Kache.ai heeft officieel geen banden met Levandowski, maar TechCrunch kwam erachter dat het bedrijf op de naam van zijn vader en stiefmoeder staat. Ook bevestigen bronnen aan de site dat Levandowski direct gelinkt is met het bedrijf.

Over Kache.ai is weinig bekend. De site is leeggehaald na de berichtgeving, maar via Google cache is te lezen dat het bedrijf zich omschrijft als 'een startup wiens missie het is om de nieuwe generatie van autonome voertuigtechnologieën te ontwikkelen voor de commerciële truckindustrie'.

Van Google naar Otto naar Uber

Eind mei 2017 werd Anthony Levandowski ontslagen als hoofd zelfrijdende voertuigen bij Uber, omdat hij niet mee wilde werken aan een onderzoek naar gestolen bedrijfsgeheimen. Levandowski werd ervan verdacht dat hij beschermde kennis over zelfrijdende auto's van zijn vorige werkgever Google had gestolen bij zijn vertrek.

Vervolgens startte hij een bedrijf in zelfrijdende trucks genaamd Otto. Dit bedrijf werd later door Uber gekocht voor 680 miljoen dollar. Daarna trok Google aan de bel over de mogelijke diefstal.

Rechtszaak stopgezet

Ondertussen hebben Waymo, de nieuwe naam van Google's zelfrijdende auto-tak, en Uber geschikt en is een rechtszaak van de baan. Naar verluid betaalde Uber ongeveer 245 miljoen dollar aan Waymo.