Europees Parlement stemt tegen omstreden 'uploadfilter'
Ook geen linktaks

Europees Parlement stemt tegen omstreden 'uploadfilter'

05-07-2018 11:45 Laatste update: 11:54

Het Europees Parlement heeft tegen de plannen gestemd voor online auteursrechten.

Critici vrezen dat als het wetsvoorstel zou worden aangenomen de vrijheid van meningsuiting online zou inperken met een zogenoemde 'uploadfilter'. Ook is er kritiek op een voorstel dat uitgevers in staat stelt geld te vragen voor het linken naar bepaalde content, ook wel de 'linktaks' genoemd.

Van de 627 aanwezige Europarlementariërs stemden er 278 voor de plannen en 318 tegen, 31 onthielden zich van stemming. De Europarlementariërs hebben nu een maand om met nieuwe voorstellen te komen. In september wordt er dan opnieuw over gestemd. 

Linktaks en uploadfilter

In het voorstel staan strengere regels voor het gebruik van links en online foto's. Mediabedrijven zouden de mogelijkheid krijgen om geld te vragen voor het linken naar nieuwsartikelen, zodat ze meer geld kunnen verdienen met hun online content.

Ook een uploadfilter hoorde bij de plannen, waardoor het zonder toestemming uploaden van filmpjes of muziek waarop auteursrecht zit minder makkelijk wordt gemaakt. 

Internetplatformen zoals Facebook en YouTube zouden video's en foto's hierdoor vooraf moeten scannen en blokkeren als die inbreuk maken op het auteursrecht. Mensen die remixes maken van muziek, livestreamers en mensen die memes maken, zouden daar last van kunnen krijgen. 

Techbedrijven blij

De lobbyclub van techbedrijven waar onder andere Facebook en Google zijn aangesloten, de Computer and Communications Industry Association (CCIA), is dan ook blij met het besluit van de Europarlementariërs.

Het wetsvoorstel kan de vrijheid van meningsuiting en toegang tot informatie beschadigen, zegt de CCIA in een reactie. "Ze kunnen fundamentele burgerrechten van Europeanen schaden."

'Geen plaats voor censuurfilter' 

De plannen moeten nu eerst terug naar de tekentafel, tot vreugde van burgerrechtenorganisaties als Bits of Freedom, wetenschappers en internetpioniers. Zij vreesden dat het internet zou veranderen van een plek waar informatie wordt gedeeld in plek waar gebruikers in de gaten worden gehouden. 

D66-Europarlementariër Marietje Schaake is ook blij met de uitkomst. In een verklaring stelt zij: "We streven naar een oplossing waarbij journalisten en andere makers eerlijk beloond kunnen worden, en een nieuwe publiek kunnen bereiken, zonder dat er negatieve gevolgen zijn voor de vrijheid van meningsuiting online. In Europa is er geen plaats voor een censuurfilter."

GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini reageerde met een 'hoera'.  

Lees ook: Waarom is het EU-plan voor een uploadfilter zo omstreden?