Oeps: Facebook verwijdert verklaring onafhankelijkheid VS
Censuur

Oeps: Facebook verwijdert verklaring onafhankelijkheid VS

06-07-2018 07:00 Laatste update: 07:01

Facebook heeft de tekst van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring uit 1776 verwijderd omdat de tekst de uitdrukking ‘Indiaanse wilden’ bevat.

The Vindicator, een lokale krant uit Texas, had de tekst eerder deze week online gezet ter gelegenheid van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, 4 juli. Facebook haalde de tekst vervolgens weer offline. Volgens een woordvoerster van Facebook vond de verwijdering plaats omdat het 242 jaar oude document een passage bevat over de ‘genadeloze Indiaanse wilden’.

“We hebben het bericht ten onrechte verwijderd en het weer teruggezet zodra we ernaar hadden gekeken”, aldus de woordvoerster tegenover Quartz. “We verwerken wekelijks miljoenen meldingen en soms hebben we het verkeerd.” Het sociale netwerk heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan The Vindicator.

Vietnam-oorlog

Facebook worstelt voortdurend met de vraag welke content wel en niet is toegestaan op het platform. In 2016 kreeg Facebook kritiek nadat het bedrijf een bericht van de grootste Noorse krant had verwijderd. Het dagblad Aftenposten had een artikel geïllustreerd met de meest iconische foto uit de Vietnam-oorlog: van kinderen die wegrennen na een napalmbombardement. Ook toen bood Facebook na afloop zijn verontschuldigingen aan.

Incidenten zoals met The Vindicator en Aftenposten laten zien dat ook traditionele media in een lastig parket zitten. Zij zijn voor het verkeer aan hun websites de afgelopen jaren in toenemende mate afhankelijk geworden van Facebook. Tegelijkertijd kunnen zij niet alles op Facebook posten, omdat er altijd censuur dreigt.

The Vindicator twijfelde bijvoorbeeld of het de Onafhankelijkheidsverklaring wel opnieuw moest plaatsen, schrijft Quartz. Als Facebook nog meer aanstootgevende passages in de tekst zou ontdekken zou dat immers tot een nieuwe verwijdering kunnen leiden. Bij te veel overtredingen kan Facebook vervolgens de pagina van een medium compleet verwijderen.