Robotica

Cheetah-robot kan traplopen zonder camera's

6 juli 2018 11:36

MIT heeft een nieuwe versie van de Cheetah-robot ontwikkeld. De Cheetah 3 kan zonder gebruik te maken van camera’s traplopen en moeilijk begaanbaar terrein doorkruisen.

De blinde robot moet het vooral van gevoel hebben: het apparaat beweegt zich voort op basis van tactiele informatie, op een wijze die doet denken aan hoe mensen hun weg zoeken in een pikdonkere ruimte. “Op die manier kan de robot omgaan met onverwachte obstakels”, stelt de ontwerper van de robot Sangbae Kim van MIT.

Camera’s die de omgeving analyseren zijn volgens Kim niet altijd ideaal voor robots: beelden leiden tot veel ruis en zijn soms niet beschikbaar, legt hij uit. “Als je te veel op beelden vertrouwt, moet je robot heel precies op de juiste plaats staan en zal hij uiteindelijk traag zijn.” Kim meent dat camera’s wel een toevoeging kunnen zijn, maar dan om een algemeen beeld te krijgen van de omgeving.

Een robot die vertrouwt op tactiele gegevens kan volgens Kim sneller zijn. Dankzij nieuwe algoritmes kan de robot snel zijn balans hervinden als hij zich in onherbergzaam gebied begeeft of als iemand hem een schop geeft.

Inspecties op gevaarlijke plekken

Kim verwacht dat een robot van het type Cheetah 3 binnen enkele jaren kan worden ingezet voor het uitvoeren van gevaarlijke taken, zoals de inspectie van energiecentrales. “Ik denk dat er tal van taken zijn die we liever door robots laten uitvoeren dan door mensen. Gevaarlijk, smerig en moeilijk werk kan veel veiliger worden gedaan met behulp van op afstand te besturen robots.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze robot jogt als een mens

Like Bright op Facebook voor meer tech-video's