© TU Delft

Delfts team wil wedstrijd hyperloop weer winnen

Het team van de TU Delft aan het werk aan het prototype, rechts Maaike Hakker.

Indruk maken op Musk

Delfts team wil wedstrijd hyperloop weer winnen

20-07-2018 16:31 Laatste update: 21:25

"We zijn eindelijk in LA!" Het belangrijkste moment van dit jaar is voor de 21-jarige Maaike Hakker uit Leidschendam aangebroken: zij mag met een team van studenten van de TU Delft proberen om indruk te maken op een van de machtigste techondernemers van de wereld, Elon Musk.

Samen met 37 anderen maakt Maaike een prototype voertuig voor de hyperloop, waardoor je binnen 30 minuten van Amsterdam naar Parijs zou kunnen reizen. Elon Musk, de baas van zowel ruimtevaartbedrijf SpaceX als autofabrikant Tesla, bedacht deze wedstrijd, zodat studenten uit de hele wereld hun eigen hyperloopvoertuigen kunnen laten zien. Het doel: transport zoals we die kennen voor altijd veranderen. 

Het beste en snelste ontwerp wint. "Ik vind het ontzettend spannend, omdat er elk moment nog van alles mis kan gaan", zegt Hakker. "Het is dan een kwestie van zo snel mogelijk handelen om het probleem om te lossen." Tijdens de eerste editie van de wedstrijd in 2017 gingen de Delftse studenten er met de eerste prijs vandoor. De verwachting is dat dat zondag weer gebeurt.

Wat is een hyperloop?

"Simpel gezegd: het is een trein die door een vacuümbuis supersnel kan rijden. De trein, ook wel pod, kan dan tot zo'n 1000 kilometer per uur gaan. De kans dat je de hyperloop kunt nemen in Amsterdam is nog wel klein. Technologisch gezien zou dit binnen twee jaar kunnen, maar als je dit wilt doen moet je ook aan ontzettend veel overheidsregels en infrastructuurontwikkelingen denken. En dat kan heel lang duren." 

Jullie zijn al een jaar bezig met het voorbereiden voor deze wedstrijd. Waar hebben jullie aan gewerkt?

"Je bent nooit klaar met sleutelen en de stress stopt niet. Ook niet nu we in Los Angeles zijn. We wisten aan het begin nog niet waar we op beoordeeld zouden worden. Het thema van dit jaar is snelheid en dat betekent dat het snelste voertuig wint. We hebben een pod ontwikkeld die heel licht, en daardoor, snel is. Hoewel je alleen maar een pod hoefde te maken, heeft ons designteam aan veel meer gewerkt. Die studenten hebben een station ontworpen, bedacht hoe je in zou stappen, hoe de schermen eruit zouden zien en nog veel meer."

Hoe zijn jullie van plan om te winnen?

"Wat de designers hebben gemaakt, zorgt ervoor dat we opvallen binnen de wedstrijd. Er doen zo'n 18 teams van verschillende universiteiten mee en daarom is het nog belangrijker dat we ons best doen. Vooral de studenten uit Zürich en München zijn directe tegenstanders. Ze zijn heel goed."

De Technische Universiteit Delft is heel streng in haar selectieprocedure. Hoe is het om hier aan te werken?

"Uitgekozen worden voor deze groep is heel bijzonder. Er solliciteren honderden studenten en er mogen maar 37 mensen meedoen van de TU Delft. Hier in LA zitten we met z'n allen in een huis. Dat is soms chaotisch, maar vooral leuk omdat je allemaal samen aan één doel werkt: de beste pod maken. Het leukste is natuurlijk als we winnen, maar het gaat er ook om hoe je beter kunt worden als 'engineer'. Het is echt anders om uit te voeren wat je in de hoorcolleges leert."

En wat gaat er gebeuren als jullie zondag winnen?

"We krijgen in dat geval eeuwige roem, de kans om de technologie vooruit te helpen en een prijs uitgereikt door Elon Musk! En dan is het weer de taak aan het team van volgend jaar, dat bestaat uit andere studenten uit Delft, om het opnieuw te doen.