© TU Delft

Delfts team tweede bij hyperloop-wedstrijd: 'Enorm trots'

Studenten van de TU Delft in Californië.

Verloren van de Duitsers

Delfts team tweede bij hyperloop-wedstrijd: 'Enorm trots'

23-07-2018 04:48 Laatste update: 16:16

Geen goud, maar zilver voor de Delftse studenten die in Californië meededen aan de hyperloop-wedstrijd van Elon Musk. Door technische problemen grepen de Nederlandse topfavorieten naast de titel. "Ik ben sprakeloos over wat er is gebeurd", zegt de 22-jarige Edouard Schneiders van Hyperloop Delft.

Hij en zijn team hadden hun verlies al geaccepteerd toen ze op het nippertje toch mee mochten doen aan de finale van de SpaceX Hyperloop-wedstrijd. De 37 studenten van de TU Delft wonnen vandaag de tweede plaats tijdens de belangrijke competitie van techmagnaat Elon Musk.

Kapot moederbord

"We hebben een ongelofelijk weekend achter de rug. Twee dagen voor de finale wilde onze motor niet meer aan. Ons moederbord, de computer die onze hele voertuig aanstuurt, was stuk gegaan. Het was verschrikkelijk!" De studenten hebben alle winkels en bedrijven in Los Angeles gebeld op zoek naar vervanging, maar ze hadden geen geluk.

"Het was al eigenlijk te laat en we gingen terug naar ons huisje om in te pakken. Kort daarna vond iemand, wonder boven wonder, een moederbord in een doos. Dat gevoel was ongelofelijk!” Na uitvoerige tests, behaalde het team de tweede plek door 142 km per uur met hun pod door een vacuümbuis te rijden. Dat is veel minder snel dan de 420 km per uur die ze voor ogen hadden.

Complimenten van Musk en Rutte

Elon Musk, oprichter van ruimtevaartbedrijf organiseert de Hyperloop wedstrijd voor de derde keer. Het Duitse studententeam WARR van de universiteit in München ging er met de winst vandoor. WARR Hyperloop wist met 466 kilometer per uur het record wel te breken.

"Het Duitse team had minder technische problemen dan wij. Toch zijn we enorm trots met wat we voor elkaar hebben gekregen. Nu gaan we terug naar Nederland om vakantie te vieren!” Volgend jaar is er weer een hyperloopwedstrijd. Dertig nieuwe studenten uit Delft proberen dan de eerste plek te veroveren. "Hoe dan ook ben ik trots op ons team. We krijgen ook complimenten van Elon Musk en Mark Rutte."

Lage luchtweerstand

De wedstrijd werd georganiseerd door SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. Hij is ook de drijvende kracht achter het concept van de hyperloop. Dat is een soort vacuümtrein. Een capsule vliegt door een buis, die vrijwel vacuüm is gezogen.

Het idee is dat de trein door de lage luchtweerstand enorme snelheden kan bereiken, sneller dan het geluid en sneller dan passagiersvliegtuigen. Een rit Amsterdam-Parijs zou dan een halfuur duren.