'Google wilde EU-boete voorkomen door Android aan te passen'
Voorstel kwam te laat

'Google wilde EU-boete voorkomen door Android aan te passen'

23-07-2018 11:01 Laatste update: 12:48

Google heeft een jaar geleden de Europese Commissie aangeboden om Android aan te passen, om zo de recordboete van 4,3 miljard euro te ontlopen. Maar omdat het voorstel onder andere te laat werd ingediend, heeft de Commissie het niet behandeld.

Dat stellen verschillende anonieme bronnen tegenover Bloomberg. De Europese Commissie deelde vorige week een recordboete uit aan Google vanwege machtsmisbruik met Android, omdat Google fabrikanten verplicht hun apps te installeren als ze Android willen gebruiken.

Advocaten van Google zouden in augustus 2017 een brief hebben opgesteld waarin stond dat het 'minder strenge contacten' zou aanbieden en 'apps op twee verschillende manieren' zou willen aanbieden. Wat dat precies inhoudt, is niet bekend. 

De advocaten van Google hebben naar verluidt nog geen reactie van de Europese Commissie ontvangen. Dat komt volgens bronnen doordat de voorstelde aanpassingen van Google niet toereikend waren, maar ook omdat de brief te laat werd opgestuurd.

Meer keuze

De Europese Commissie is de zaak begin 2015 gaan onderzoeken nadat het klachten van bedrijven ontving. Eén van hen is de Portugese appwinkel Aptoide, die beweert dat het hen heel lastig wordt gemaakt om te concurreren met Google Play. Zo stelt het bedrijf dat Google Android-gebruikers die Aptoide hebben geïnstalleerd meldingen krijgen dat de app niet veilig zou zijn.

De boete kan gevolgen hebben voor wat er gebeurt met je Android-telefoon. Zo kan het zijn dat je als consument voortaan bij het instellen van je telefoon de vraag krijgt welke app-winkel, browser of mail-app je wilt gebruiken. Dat zou ingrijpend zijn, omdat Googles bedrijfsmodel voor een groot deel afhankelijk is van Android.

Google zei eerder al in beroep te gaan tegen de boete: "Android heeft meer keuze voor iedereen gecreëerd, niet minder. Een levendig ecosysteem, snelle innovatie en lagere prijzen zijn klassieke kenmerken van robuuste concurrentie", aldus een woordvoerder van het internetbedrijf.

Boetes

Google kreeg vorig jaar al een boete van 2,4 miljard euro vanwege het voortrekken van de eigen prijsvergelijkingssite Shopping in de getoonde zoekresultaten. Ook stelde de Commissie dat mensen die hebben geleden onder het machtsmisbruik van Google recht hebben op een vergoeding. Die zaak kwam in 2010 aan het rollen na klachten van Europese prijsvergelijkingssites bij de Europese Commissie. 

Er loopt nog een derde Europees onderzoek naar vermeend machtsmisbruik door Google. Daarin draait het om AdSense, de lucratieve advertentiebusiness van het bedrijf. Google zou bedrijven die van zijn advertentieplatform AdSense gebruikmaken verbieden om daarnaast ook via advertentieplatformen van concurrenten van Google te adverteren.