Oneerlijke concurrentie?

Mozilla: YouTube doet het slechter in Firefox en Edge

25 juli 2018 13:27

Benadeelt Google, de eigenaar van YouTube, gebruikers van andere browsers dan Chrome? Volgens Firefox-ontwikkelaar Mozilla wel: YouTube-pagina's laden veel trager in Firefox en de Microsoft-browser Edge dan in Google Chrome.

Chris Peterson, technical program manager bij Mozilla, schrijft op Twitter dat het nieuwe ontwerp dat YouTube vorig jaar introduceerde, Chrome een oneerlijk concurrentievoordeel geeft.

"Het laden van YouTube-pagina's is vijf keer trager in Firefox en Edge dan in Chrome", aldus Peterson. De reden is dat YouTube sinds de redesign gebruikmaakt van een verouderde API (de Shadow DOM v0 API), die alleen beschikbaar is voor Chrome.

Add-ons installeren

Peterson adviseert Firefox-gebruikers om een Firefox-add-on te installeren: de YouTube Classic-extensie zorgt ervoor dat de pagina's van de videosite weer ouderwets snel laden. Gebruikers van Edge kunnen de Tampermonkey-extensie installeren voor snellere laadtijden.

YouTube kan de problemen volgens Peterson ook oplossen door gebruikers van andere browsers de oude YouTube-versie voor te schotelen. Dat doet Google nu al bij mensen die nog gebruikmaken van Internet Explorer 11.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zo wil YouTube minder eentonig worden