Maximale taakstraf voor makers ransomware Coinvault
Duizend pc's besmet

Maximale taakstraf voor makers ransomware Coinvault

26-07-2018 13:19 Laatste update: 13:33

De twee Amersfoortse broers achter de ransomware Coinvault hebben een maximale taakstraf van 240 uur gekregen. De twee hebben in 2014 en 2015 meer dan duizend computers besmet met de gijzelsoftware. Bijna 100 gedupeerden betaalden losgeld.

Het OM eiste eerder een jaar gevangenisstraf waarvan negen maanden voorwaardelijk. De twee mannen krijgen 'maar' een taakstraf omdat ze volgens de Rotterdamse rechtbank hebben meegewerkt aan het politieonderzoek, een blanco strafblad hebben en de afgelopen jaren geen strafbare feiten meer hebben gepleegd.

De twee broers besmetten 1259 computers met hun virus. De 25-jarige Melvin en de 21-jarige Dennis van den B. uit Hoogland, bij Amersfoort, eisten 1 bitcoin losgeld. Eén bitcoin was toen enkele honderden euro's waard. Ze verdienden elk ongeveer 10.000 euro aan Coinvault, maar moeten nu aan verschillende gedupeerden een schadevergoeding betalen van tussen de 200 en 5600 euro. 

Volledige naam

De twee mannen maakten Coinvault omdat ze een interesse in malware en ransomware hadden, vertelde hun advocaat. Ze pakten dit ook professioneel aan: er werd zelfs een helpdesk opgezet om slachtoffers te helpen betalen. Volgens het OM kunnen sommige gedupeerden nog steeds niet bij hun bestanden.

De mannen werden opgepakt omdat een Nederlandse onderzoeker van beveiligingsbedrijf Kaspersky de volledige naam van één van de verdachten in de broncode vond. In die code stond een locatiepad van de computer van de verdachte met daarin zijn volledige naam. Melvin heeft inmiddels een vaste baan, Dennis volgt twee studies in Eindhoven.

Foutloze Nederlandse zinnen

Ransomware is de laatste jaren erg populair onder cybercriminelen. Er gaat veel geld in om, maar het gebeurt vaak niet dat de makers van zulke software worden gevonden en aangeklaagd.

De broers vielen op doordat de code foutloze Nederlandse zinnen bevatte. Veel gijzelsoftware komt uit Oost-Europa. Beveiligingsbedrijf Kaspersky deed onderzoek en zei dat de software van de broers goed in elkaar zat.