Futuristisch wonen op voormalige boorplatforms
Van werk- naar wooneiland

Futuristisch wonen op voormalige boorplatforms

29-07-2018 19:31 Laatste update: 19:44

Als de olie op is, kun je op een overbodig geworden boorplatform in de Noordzee wonen.

De energietransitie van op olie gebaseerde brandstof naar herwinbare energie heeft consequenties waar je niet meteen aan denkt. Wat te denken van de 150 olieboorplatforms in de Noordzee? Die zijn straks overbodig.

Het project 'Running out of gas on the fast lane' doet een voorstel wat we met die 150 overbodig geworden boorplatforms voor onze kust kunnen. Af en toe zie je nu ook al een afgedankt platform op een nieuwe plek een nieuwe functie krijgen, maar dat gaat vaak niet verder dan restaurant of hotelkamer. 'Running out of gas' zoekt niet naar de uitzonderlijke functies, want die kun je niet 150 keer rendabel maken. De 150 boorplatforms worden gevuld met waar we wel veel behoefte aan hebben: woningen.

Botachtige structuur als in de Matrix

Hoe je van een overtollig boorplatform een hypermoderne stad maakt, toont het project aan de hand van platform Q13a-a, dat vanaf de kust voor Den Haag te zien is. Met robotic building wordt zo’n werkeiland omhuld met volumes in een uitwendig skelet van pijpen die de ruimtes met elkaar verbinden. Waar werken, wonen, ontspannen, voedselproductie en energieopwekking precies terecht moet komen en in welke vorm wordt met behulp van kunstmatige intelligentie en zwermtheorie bepaald.

Het resultaat is een gegroeide structuur die iets weg heeft van botten. Ook is te zien dat de architect Benjamin Kemper zijn inspiratie haalde uit de Matrix Reloaded, specifiek Zion in deze film.

Omdat de boorplatforms niet aan land maar voor de kust liggen, bedacht Kemper een netwerk dat alle offshore steden met elkaar verbindt. In het interview hieronder legt hij het vanaf 1:20 minuut zelf uit.