'Uit elkaar? Verander direct al je wachtwoorden'
'Zet je ex uit je smarthome'

'Uit elkaar? Verander direct al je wachtwoorden'

31-07-2018 14:42 Laatste update: 01-08-2018 09:51

Beveiligingsbedrijf G Data waarschuwt gebruikers van slimme apparaten om alle wachtwoorden aan te passen als een relatie stuk loopt.

Een mislukte relatie is al vervelend genoeg. Maar als je geen lange nasleep wilt, doe je er goed aan om je wachtwoorden aan te passen. Dat zegt security-expert Tim Berghoff van beveiligingsbedrijf G Data in een blogpost

"Na een breakup is het updaten van je wachtwoorden essentieel geworden om een wraakzuchtige (ex-)partner te weerhouden van spioneren met behulp van je smarthome-apparaten."

Veel info te achterhalen

Via slimme apparaten zoals een thermostaat of bewegingssensor voor verlichting is namelijk veel persoonlijke informatie in te zien, zoals wanneer een persoon in en rond het huis aanwezig is. Ook via diensten zoals web-WhatsApp, Gmail en Google Drive zijn op afstand te bereiken als je niet voorzichtig bent.

"Een relatiebreuk tussen mensen moet ook op een elektronisch niveau plaatsvinden", zegt Berghoff. "Als iemand het huishouden verlaat, moet je er zeker van zijn dat elk apparaat waar hij/zij toegang tot had, wordt aangepast."

Nieuwe aankoop?

Volgens Berghoff moet je zelfs overwegen om apparaten helemaal uit te schakelen als je met ruzie uit elkaar gaat. "Als een smarthome-apparaat niet verbonden is, kan het niet misbruikt worden. Het meest radicaal, maar ook de meest efficiënte methode, zal zijn om een volledig nieuwe smarthome-infrastructuur aan te schaffen." 

Kijk ook: de strijd om je slimme huis