Google: Android-telefoons mogen twee notches hebben
Ook onderaan

Google: Android-telefoons mogen twee notches hebben

01-08-2018 07:33 Laatste update: 07:34

Google heeft regels gemaakt rond inkepingen in het scherm van nieuwe Android-telefoons: het mogen er hoogstens twee zijn.

Sinds Apple met de iPhone X eind vorig jaar de scherminkeping bij het grote publiek introduceerde, schieten Android-telefoons met een zogenoemde 'notch' in het scherm als paddestoelen uit de grond. In het aanstaande Android P wordt officieel ondersteuning voor inkepingen toegevoegd. Daarmee kunnen apps in de Play Store worden aangepast, zodat ze beter met verschillende notches samenwerken.

Google heeft nu speciale regels voor scherminkepingen bekendgemaakt. De regels zijn simpel: niet meer dan twee inkepingen, hooguit één inkeping per schermrand en alleen aan de boven- en onderkant van de telefoon. Geen inkepingen aan de zijkanten van het scherm, dus.

Negeren of omarmen

De regels gelden voor alle telefoonmakers die hun Android-toestel met ingebouwde Play Store willen leveren. Zo kunnen app-ontwikkelaars die dat willen, de verschillende scherminkepingen ondersteunen of niet. Standaard worden inkepingen namelijk opgenomen in de statusbalk van de telefoon, aangezien huidige notches allemaal bovenaan het scherm zitten. De statusbalk loopt links en rechts naast de inkeping door, en apps worden onder die balk getoond alsof ze op een scherm zonder inkeping te zien zijn.

Ontwikkelaars die dat willen, kunnen ook kiezen om hun app fullscreen weer te geven, dus tot in de hoeken van het scherm. Android P met ondersteuning voor scherminkepingen verschijnt later dit jaar, al zullen veel Android-toestellen pas begin volgend jaar daadwerkelijk de update krijgen. Google zegt dat er momenteel al zestien verschillende Android-toestellen met inkeping zijn, van elf fabrikanten.